Criptomonede

Criptomonedele: instrumente speculative sau un nou sistem financiar?

Deși monedele au cunoscut o creștere importantă de la începutul anului, părerile economiștilor despre investițiile în această piață sunt împărţite. După creşterea impresionantă pe care au înregistrat-o criptomonedele în ultimul an, însă mai ales de la începutul lui 2021, posibilitatea de a investi în această piaţă este luată în calcul de mulți potențiali investitori, deși părerile specialiștilor sunt împărţite. O parte din ei consideră piața ca fiind una speculativă, cu multe riscuri pentru investitori, întrucât nu există reglementări şi garanţii oferite de state. Pentru cealaltă parte însă, criptomonedele sunt mai mult decât o serie de instrumente speculative, reprezentând, din acest punct de vedere, baza unui nou sistem financiar.

Criptomonedele, în centrul atenţiei

Criptomonedele au ajuns în centrul atenției, atrăgând interesul investitorilor instituţionali, printre care se numără instituţii financiare precum HSBC, Goldman Sachs și JPMorgan.

În ultima perioadă, preţurile criptomonedelor au avut o volatilitate extremă, înregistrând creşteri şi scăderi succesive de 20-30%. Însă, această piaţă a depăşit pentru prima dată în istorie nivelul de 1 trilion de dolari.

Preţurile criptomonedelor au avut, în ultima perioadă, o volatilitate extremă, înregistrând creşteri şi scăderi succesive de 20-30%

Reglementări pe piaţa monedelor virtuale

Statele Unite au început deja procesul de reglementare a criptomonedelor. Astfel, în primă fază, orice transfer de peste 10.000 de dolari trebuie raportat la IRS – Internal Revenue Service. O dată cu reglementarea acestei pieţe, riscurile şi volatilitatea s-ar putea reduce substanţial. Economiştii spun că procesul de reglementare pe piaţa monedelor virtuale este inevitabil, una dintre priorităţile administraţiei Biden fiind reglementarea acestui sector financiar.

Economiştii spun că procesul de reglementare pe piaţa monedelor virtuale este inevitabil

Uniunea Europeană şi-a propus, de asemenea, să reglementeze domeniul monedelor digitale. Instituţiile europene vor ca prin aceste măsuri să permită administraţiilor fiscale naţionale să deţină informaţiile necesare privind tranzacţiile realizate în statele membre.

Pe de altă parte, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică afirmă că pentru piaţa monedelor virtuale soluţiile de reglementare ar trebuie să fie unele globale.

Deşi autorităţile de reglementare financiare transmit mesaje în care se precizează riscurile acestor instrumente, de menţionat este şi faptul că Banca Reglementelor Internaţionale arată, într-un raport emis recent, faptul că 80% din băncile centrale ale lumii lucrează la o formă de monedă digitală.

80% din băncile centrale ale lumii lucrează la o formă de monedă digitală

Avertismentul autorităţilor române pentru investitori

De menţionat este şi avertismentul transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care precizează că unele criptomonede sunt extrem de riscante și speculative. Cei interesaţi să investească în acest domeniu trebuie să fie atenți la riscurile ridicate care există în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți.

În plus, majoritatea criptomonedelor nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare. Astfel, în cazul tranzacționării, investitorii nu beneficiază de protecția sau de garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate.

Cele mai cunoscute criptomonede

Bitcoin

De departe, cea mai cunoscută criptomonedă este Bitcoin, lansată în anul 2009. În prezent, capitalizarea ei ajunge la aproape 1 trilion de dolari. La origine, scopul Bitcoin a fost de a facilita tranzacțiile descentralizate.

Bitcoin a crescut în 2021 cu aproape 100%, însă a mai pierdut recent din acest avans

Ethereum

Ethereum este a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizarea totală de piață, de 211,2 miliarde de dolari. Ethereum a fost lansată în iulie 2015 și se bazează pe tehnologia blockchain.

Ripple

Ripple sau XRP este o criptomonedă destul de populară la nivelul băncilor şi a altor instituţii financiare. Aceasta a fost creată în 2012 de compania Ripple Labs și rulează pe propriul protocol blockchain.

Stellar

Stellar deţine o capitalizare de piață de 44 miliarde de dolari. Aceasta a fost creată de Jed McCaleb, care a creat sistemul open-source de plată blockchain Stellar în anul 2014.

Tether

Tether a fost lansat în anul 2014 și este legată de dolarul american, având o capitalizare de peste 37 miliarde de dolari. Criptomoneda are o evoluţie mai stabilă întrucât este legată de o monedă naţională.

Cum vor evolua criptomonedele în viitor?

În ceea ce priveşte modul în care vor evolua pe viitor criptomonedele, părerile sunt, de asemenea, împărţite. Unii dintre cei mai cunoscuţi economişti ai lumii afirmă că criptomonedele sunt active speculative şi nu recomandă investitorilor să le achiziționeze, întrucât preţurile cresc şi scad masiv de la o zi la alta. Printre aceştia se numără şi Nouriel Roubini.

Economistul Nouriel Roubini afirmă că criptomonedele sunt active speculative şi nu recomandă oamenilor să investească în ele

Însă Mark Yosko, un alt investitor cu renume, spune că evoluţia monedelor virtuale va fi fulminantă în următorii ani. Acesta spune că în cinci ani Bitcoin-ul va avea o valoare de 250.000 de dolari. Estimarea este făcută după ce această criptomonedă a avansat în 2021 cu aproape 100%.

Investitorul Mark Yosko afirmă că în următorii cinci ani Bitcoin-ul va avea o valoare de 250.000 de dolari

Aşadar, în ultimii ani fenomenul criptomonedelor a căpătat o amploare mondială, în condiţiile în care numărul celor care fac tranzacţii cu aceste monede virtuale a depăşit nivelul de 10 milioane de persoane. Deşi este dificil de făcut estimări privind evoluţia preţurilor pe piaţa criptomonedelor, este clar că acestea devin din ce în ce mai cunoscute, iar autorităţile încearcă să le reglementeze, fiind conştiente de avantajele pe care le pot aduce sistemului financiar mondial.

Citeşte şi Unde poţi plăţi cu criptomonede direct la magazin?