Investiţiile în criptovalute pot aduce o serie de avantaje, dar prezintă şi riscuri pe măsură. Se pare că 2018 este anul criptomonedelor. Este puțin probabil ca până în acest moment să nu fi auzit de Bitcoin, mai ales având în vedere faptul că începutul acestui an a declanșat o nebunie în ceea ce privește monedele virtuale, afirmându-se chiar că ele reprezintă viitorul atât în domeniul tehnologiei, cât şi al plăţilor sau în sectorul bancar. Aşadar, ce sunt cripotomonedele, cum se explică dorința schimbării banilor actuali cu cei virtuali şi care sunt argumentele pro și contra?
Criptomonedele reprezintă metode nebancare folosite ca mijloc de plată. Mai exact, criptomonedele sau criptovalutele sunt bani virtuali care nu depind de bănci sau de guverne şi care pot fi schimbate (cumpărate, vândute sau transferate) la fel ca orice monedă fizică emisă de o autoritate bancară centrală.
Criptomonedele sau criptovalutele sunt bani virtuali care nu depind de bănci sau de guverne
Un mijloc de plată care foloseşte criptografia
Criptomonedele sunt monede digitale, virtuale și pot fi utilizate drept mijloc de plată. Folosirea prefixului „cripto” indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea lor. Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor realizarea unor plăți sigure și anonimizate.
Cele mai cunoscute criptomonede sunt Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, Dogecoin, Monero, Dash, Stellar Lumens şi Tron
Prin urmare, dacă analizăm numele pe care îl poartă, criptomoneda indică faptul că este un mijloc de plată care foloseşte criptografia și care este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și preveni dubla cheltuială, o problemă de actualitate pentru valutele digitale.
Un portofel digital reprezintă echivalentul unui cont bancar: permite cumpărarea şi vânzarea de criptomonede, precum și stocarea și trimiterea acestora către alte conturi
Tranzacțiile cu criptomonede sunt securizate cu ajutorul criptografiei între portofele virtuale. Când se realizează o tranzacţie cu o criptomonedă, un portofel virtual va primi o „cheie privată” care rezultă în urma criptografiei. Această cheie privată împiedică alterarea sau modificarea tranzacției de către o altă persoană, acest lucru făcând ca tranzacțiile să fie extrem de sigure.
O cheie criptografică reprezintă un algoritm ce necesită două chei individuale, una secretă și una publică, legate prin algoritm
Uneori se face confuzie între criptomonede și monede virtuale. Conform legii existente la ora actuală în România, criptomonedele nu reprezintă monede electronice, întrucât Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică definește moneda electronică ca fiind „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.
Mai precis, moneda electronică reprezintă o variantă electronică a bancnotelor și monedelor și se poate stoca pe un dispozitiv de plată electronic, cum ar fi portofelul electronic.
Avantajele și dezavantajele criptomonedelor
Printre avantajele criptovalutelor se numără faptul că reprezintă un sistem descentralizat și nu există o autoritate centrală, cum ar fi o bancă centrală. În plus, datele personale despre utilizatori sunt ascunse, iar plata se poate face fără ca datele personale să fie asociate cu tranzacția. De asemenea, utilizatorii au în permanență controlul tranzacțiilor cu criptomonede, iar transferul acestora se poate face foarte rapid oriunde în lume, neexistând limită de sumă pentru transferuri sau comisioane variabile.
În ceea ce priveşte dezavantajele, menţionăm utilizarea redusă, volatilitatea ridicată, ireversibilitatea tranzacțiilor, anularea fiind imposibilă, precum şi interdicția folosirii anumitor criptomonede în unele state ale lumii.
Există mai mult de 1.500 de criptomonede disponibile pentru comerțul online
O criptomonedă poate fi cumpărată, dar și creată. Procesul de creare a monedei se numește „minare”. Minatul presupune folosirea puterii de calcul a sistemelor PC pentru operațiunea cunoscută sub numele de mining.
Procesul de creare a monedei se numește „minare”
Un nou tip de atac asupra site-urilor româneşti
Acest proces de minare a adus, în ultima perioadă, o nouă provocare pentru mediul online. O serie de site-uri, inclusiv din România, au fost compromise prin inserarea unor script-uri care utilizează puterea de procesare a dispozitivelor utilizatorilor pentru minarea de criptomonede.
De curând, un utilizator al rețelei Reddit a publicat capturi de ecran prin care arată faptul că în codul sursă al unui cunoscut site de știri din România este inserat un script activ care folosește CoinHive, pentru a mina criptomoneda Monero, conform CERT-RO.
Coinhive furnizează celor care deţin site-uri web un cod Javascript pe care îl pot încorpora în site-ul lor şi care utilizează puterea de procesare a vizitatorilor pentru a mina criptomoneda numită Monero.
În urma postului de pe Reddit, specialiști din domeniul securității cibernetice din ţara noastră au identificat o listă de peste 100 de site-uri pe care rulează acest script CoinHive. Din nefericire pentru cei care accesau acele site-uri, procesorul era încărcat la capacitate maximă pentru o astfel de activitate de minare a Monero, ceea ce ducea în cele din urmă la blocarea dispozitivului.
CERT-RO a identificat în spațiul virtual românesc aproximativ 150 de domenii .ro pe care este folosit cod CoinHive pentru minat Monero
Ulterior, CERT-RO a identificat în spațiul virtual românesc aproximativ 150 de domenii .ro pe care este folosit cod CoinHive pentru minat Monero. Totodată, experții CERT-RO au observat faptul că pentru toate aceste domenii au fost folosite 48 de conturi de CoinHive. Mai mult, prin folosirea portalului public www.com, s-au descoperit la nivel global aproximativ 2.400 de site-uri care folosesc aceleași conturi de CoinHive ca domeniile românești.