Slide

Energie

Criza combustibil

Criza carburanţilor din Marea Britanie

01.11.2021

Regatul Unit se confruntă cu o reală problemă pe piaţa muncii, în urma Brexit-ului şi a pandemiei de coronavirus. În ultima lună, Marea Britanie s-a confruntat cu o criză fără precedent: cea a carburanţilor. Benzinăriile din marile oraşe au rămas fără combustibil, pe fondul lipsei de şoferi de camion din această ţară care a apărut în urma Brexit-ului şi a pandemiei. Astfel, cetăţenii din Marea Britanie au ajuns să stea la cozi care se întindeau pe kilometri întregi pentru a putea cumpăra benzină, care a ajuns să fie vândută în raţii.

Criza de carburanţi din Marea Britanie a fost pusă pe seama Brexit-ului. După ieșirea din Uniunea Europeană, câteva zeci de mii de șoferi s-au întors în țările lor, iar acest lucru a creat mari probleme în lanţurile de aprovizionare.

Criza de carburanţi din Marea Britanie a fost pusă pe seama Brexit-ului

La întreaga situație a contribuit și pandemia de coronavirus. Restricțiile și carantina au adus probleme în încercarea Marii Britanii de a pregăti noi șoferi care să-i înlocuiască pe cei care au plecat.

Deşi Guvernul şi companiile spuneau că nu sunt motive de panică, oamenii au început să cumpere mai multă benzină decât ar fi avut nevoie, ceea ce a dus la o penurie şi mai mare.

Situaţia a fost fără precedent întrucât aproximativ 90% din stațiile de benzină din marile orașe din Marea Britanie au rămas fără combustibil pe data de 27 septembrie.

Marea Britanie are nevoie de 100.000 de șoferi

Unele staţii de alimentare s-au închis, iar la alte bezinării, unde mai existau stocuri de carburant, oamenii au fost nevoiţi să aştepte ore bune pentru a alimenta. Asociația Transportatorilor Rutieri estimează că Marea Britanie are nevoie de 100.000 de șoferi de vehicule grele, însă criza forţei de muncă şi pandemia au agravat situaţia.

Compania petrolieră BP a anunţat pe 29 septembrie 2021 că la acea dată aproape o treime din benzinăriile sale din Marea Britanie au rămas fără combustibil

Pentru a rezolva problema şoferilor de camion, autorităţile britanice au creat un sistem de vize temporare de muncă pentru această categorie de angajaţi. Însă măsura a fost criticată întrucât oferă o soluţie pe termen scurt.

În luna octombrie, situația aprovizionării cu carburanți din anumite regiuni ale Angliei și Scoției s-a ameliorat, însă conform Asociației Comercianților de Carburanți din Marea Britanie, care reprezintă 5.500 de puncte de benzinării, situația din Londra și din regiunea sud-est este, în continuare, una complicată.

O cercetare realizată în luna octombrie, în rândul a 25% dintre comercianții independenți de carburant, arată că 20% din staţiile de alimentare din Londra și din sud-estul țării erau goale. În acelaşi timp, 18% dintre acestea puneau la dispoziţia clienţilor doar un singur tip de carburant.

Situaţia pare să se stabilizeze

Aşadar, în Marea Britanie, criza benzinei şi motorinei pare să se stabilizeze. Pentru a rezolva penuria de şoferi, autorităţile britanice au făcut apel la militari. Armata britanică a trimis militari în toată țara care au început să lucreze pentru a ajuta la transportul carburanţilor de la rafinării către benzinării.

Deşi pe termen scurt situaţia s-a stabilizat, Asociația Distribuitorilor de Carburanţi din Marea Britanie atrage atenţia că aprovizionarea cu combustibil rămâne o problemă pe termen lung.

Măsurile de urgență ale guvernului din Regatului Unit, care includ vizele temporare pentru șoferii străini de camion, suspendarea legii concurenței pentru a permite companiilor să livreze combustibil operatorilor rivali, precum şi folosirea armatei pentru transporturile de combustibil au dus la o îmbunătăţirea a situaţiei.

Nu este încă prea clar însă dacă șoferii străini de camion își doresc, în continuare, locuri de muncă în Marea Britanie. Vizele temporare sunt valabile doar până în ajunul Crăciunului, iar mulți șoferi se plâng de salarii mici și de condiții de muncă grele în țară, inclusiv de o lipsă de spaţii de odihnă decente. Prin urmare, sectorul carburanților din Regatul Unit rămâne vulnerabil.

Specialiştii în domeniu spun că oferirea a doar 5.000 de vize este insuficientă. Astfel, fără acțiuni suplimentare, Marea Britanie se poate confrunta cu prejudicii grave pentru întreaga economie.

Fără acțiuni suplimentare, Marea Britanie se poate confrunta cu prejudicii grave pentru întreaga economie

Criza forţei de muncă

Specialiştii în resurse umane afirmă că această criză a combustibilului reprezintă, de fapt, doar o parte a problemelor cu care Marea Britanie se confruntă. Conform acestora, ţara are, după Brexit şi în urma pandemiei de COVID-19, o problemă acută legată de forţa de muncă în general.

Estimările arată că peste 100.000 de şoferi de TIR au ales să plece din Marea Britanie, iar acest fapt afectează nu doar sectorul combustibilului, ci şi industria alimentară, HORECA sau alte sectoare importante ale economiei.

Aşadar, nu doar benzinăriile au probleme în urma crizei de șoferi. Fabricile, supermarketurile şi restaurantele resimt şi ele efectele lipsei de forţă de muncă.

Nu doar benzinăriile au probleme în urma crizei de șoferi. Fabricile, supermarketurile şi restaurantele resimt şi ele efectele lipsei de forţă de muncă

Deşi lipsa forţei de muncă este pusă pe seama Brexit-ului, şi pandemia de coronavirus a avut un efect. Conform unui studiu efectuat de Centrul de Excelență al Statisticilor Economice al Oficiului pentru Statistică Națională, 1,3 milioane de lucrători străini au părăsit țara de la începutul pandemiei.

Astfel, s-a ajuns în situaţia în care angajatorii britanicii se confruntă cu cel mai mare deficit de forță de muncă de la începutul anilor ’90 şi, din păcate, deficitul va afecta puternic redresarea economică post-pandemie.

Citeşte şi Viză de muncă Marea Britanie 2021: Ce reguli se impun după Brexit?