Stiri: Finante

Conditii calatorie Grecia vara 2021

Criza din Grecia: Băncile elene, închise până pe 7 iulie

29.06.2015

Criza din Grecia se adânceşte. Astfel, băncile grecești se închid până pe 7 iulie în urma impunerii unor controale ale circulației capitalurilor, iar retragerile de numerar sunt limitate la 60 euro pe zi. În acelaşi timp, băncile depășite de situație sunt în stare de panică şi se așteaptă o volatilitate extremă a piețelor, conform unei analize Saxo Bank.

Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care planurile A și B ale Uniunii Europene privind criza din Grecia au eșuat, iar un Plan C nu este încă stabilit.

„Am ajuns în sfârșit la ceea ce pare a fi finalul unui drum lung pentru Grecia. După cum ne-am așteptat, s-a terminat cu decizia unui referendum duminica viitoare. Un Da sau Nu austerității sau, cum ar reformula inteligent opoziția din Grecia, un vot pentru sau împotriva UE. Desigur, încă mai există 73% susținere pentru statutul de membru UE. Probabil că există și 73% împotriva austerității”, a afirmat Steen Jakobsen, economist-şef al Saxo Bank.

Referendumul din Grecia va avea loc duminica viitoare, pe 5 iulie. Noua democrație va încerca să anuleze votul sau să formeze o nouă coaliție de guvernământ cu ajutorul președintelui.

BCE s-a reunit să discute finanțarea băncilor grecești – se preconizează că BCE nu va extinde nivelul curent de finanțare. Nu există reguli pentru o țară care renunță fie la moneda comună, fie la Uniunea Europeană.

ATM-urile sunt deja depășite, încă de sâmbătă, iar guvernul pretinde cu naivitate că poate menține băncile grecești pe linia de plutire până la referendum, dar cumva mă îndoiesc de asta. Procedura standard va fi vacanța bancară sau controlul circulației capitalului.

„Încă mai există o speranță pentru o schimbare în bine de ultim moment, dar deocamdată deschiderea de luni este cel mai mare risc”, spune economistul-şef al Saxo Bank.

Conform acestuia, Grecia nu va reuși să respecte termenul limită de plată către Fondul Monetar Internaţional, iar sistemul juridic va fi împins la extrem.

„Nu mă aștept la un dezastru total, dar tranzacționarea se va întâmpla în principiu pe zvonuri și vom fi din nou încercați în ceea ce privește lichiditățile”, a încheiat Steen Jakobsen.