Stiri: Agricultura

Criza din Ucraina ar putea determina scumpirea grâului şi porumbului

24.04.2014

Grâul şi porumbul s-ar putea scumpi cu peste 20% din cauza confruntărilor militare din Ucraina, arată o analiză realizată de XTB România. Claudiu Cazacu, analist-şef al casei de brokeraj, a explicat că reducerea ofertei din Ucraina pe fondul escaladării conflictului cu Rusia, dar și posibilele sancțiuni impuse Rusiei ar putea conduce la aprecieri semnificative ale prețurilor celor două cereale.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, iar Ucraina e un jucător de top pe piața exporturilor de porumb.

Astfel, conflictul din Ucraina și seceta din Statele Unite și Brazilia au ținut cumpărătorii activi în piața grâului și a porumbului în lunile februarie și martie. De la începutul acestui an până pe data de 20 martie, avansul preţului grâului a fost de 17,4%, iar al porumbului de 13% .

După aceea, între 20 martie și 20 aprilie grâul a evoluat fără o direcție clară, corectându-se, marcând o revenire și apoi coborând din nou. Recent, la începutul acestei săptămâni, ploile din Statele Unite au crescut speranțele pentru recoltă, afectând negativ prețul.

În ceea ce priveşte preţul porumbului, între 20 martie și 20 aprilie, s-au înregistrat fluctuaţii puternice, reușind însă, spre deosebire de grâu, să crească cu 2,9%.

“În ciuda reacției emoționale a piețelor, criza din Ucraina nu a afectat exporturile de grâne, așa cum arată rezultatele trader-ului Kernel Holdings. Fără a lua în calcul volumele transportate prin portul rusesc Taman, volumele totale livrate în primele trei luni au crescut cu 38%, până la 817 mii de tone. Volumul a fost ajutat de recolta deosebit de bună a anului trecut, dar și de deprecierea grivnei ucrainene, care a mărit sumele pe care le încasează în moneda locală traderii care exportă în dolari. Porumbul a fost preferat în detrimentul grâului la export, datorită prețului mai bun în regiunea Mării Negre decât în Brazilia sau SUA”, a explicat Claudiu Cazacu.

Potrivit lui însă, nu același lucru se poate spune despre viitor. O escaladare militară a conflictului, ducând la înfruntări între forțele armate ale Kievului și Moscovei ar zdrobi barierele prețului grâului, conducând la creşteri de preţ de 10-15%. Scumpirile ar fi și mai accentuate dacă NATO ar interveni în conflict.

Rusia, împreună cu Ucraina, domină regiunea din punctul de vedere al grâului, cu exporturi estimate în 2014-2015 de 17,8, respectiv 7,8 milioane de tone.

Spre comparație, UE, cel mai mare producător mondial, va avea o producție de 132 milioane tone și exporturi de 22,9 milioane tone.

“Grâul ucrainean și cel rus au devenit cu atât mai importante cu cât comerțul internațional e estimat de USDA (Ministerul Agriculturii din SUA) la aproape 160 mil. de tone, un nivel record, cu 50% peste cel de acum 10 ani. Împreună, exporturile de grâu din cele două state au reprezintat 17% din total exporturi în sezonul 2013-2014”, a mai precizat analistul XTB.