Criza economica 2020 coronavirus

Vești proaste! Cât de grea va fi criza economică determinată de pandemia de coronavirus?

30.03.2020

Criză economică 2020 coronavirus. Criza determinată de coronavirus va pune în pericol nu mai puțin de 13.000 de companii, conform estimărilor Euler Hermes. Compania estimează că cifrele de afaceri ale companiilor din zona euro ar putea înregistra scăderi între -15% și -25% an/an la momentul de vârf al crizei de la sfârșit de martie. Marjele operaționale ar putea fi reduse cu 1 pp până la 1,5 pp.

Criză economică 2020 coronavirus. Reducerea PIB-ului zonei euro

Așadar, ținând cont de șocul suferit de cererea internă și contracția fluxului comercial internațional cauzate de răspândirea Covid-19, Euler Hermes se așteaptă la o contracție a PIB-ului zonei euro de -1,8% în 2020 dacă izolarea completă se prelungește cu o lună. Estimarea este de -4,4% dacă izolarea durează două luni.

Scăderea cifrelor de afaceri

Cifrele de afaceri în sectorul de producție ar putea scădea cu până la -15% an/an și cu -25% an/an în trimestrul al doilea. Pe parcursul anului, ne așteptăm la o scădere a cifrelor de afaceri în sectorul de producție cu -12% până -18%. Indicatorii avansați luna martie sugerează faptul că firmele din zona euro se confruntă cu presiuni ascendente asupra costurilor de producție din cauza deficiențelor pe lanțul de aprovizionare și cu presiuni descendente asupra prețurilor lor de vânzare cauzate de șocul asupra cererii.

Prețurile mai reduse la petrol pe termen mai lung și politicile guvernamentale oferă un anumit sprijin.

Criză economică 2020 coronavirus. 13.000 de firme

Conform Euler Hermes, 13.000 de IMM-uri și societăți cu capitalizare medie din zona Euro (7% din total) se aflau deja într-o situație de risc înaintea epidemiei de coronavirus.

Această criză a fluxurilor de numerar le poate împinge acum în imposibilitate de plată.

Criză economică 2020 coronavirus. Trei indicatori

Cercetarea anterioară realizată de Euler Hermes a identificat trei indicatori principali care pot ajuta la detectarea companiilor în dificultate cu patru ani înainte de intervenția falimentului:

 • profitabilitatea
 • capitalizarea
 • acoperirea dobânzii.

Aceste criterii sunt aplicate în cazul a peste 200.000 de IMM-uri și societăți cu capitalizare medie din Germania, Franța, Italia, Spania, Belgia și Olanda.

În Franța, 10% din totalul IMM-urilor și al societăților cu capitalizare medie s-ar afla în zona de risc, în Germania aproape 9%, în Italia 5%, în Spania 6%, în Belgia 8%, iar în Olanda aproximativ 3%.

Sectoarele cele mai expuse sunt:

 • construcțiile
 • sectorul agroalimentar
 • serviciile

În Franța și Olanda, sectorul serviciilor numără cele mai multe firme în situație de risc. În Germania, Italia și Belgia, sectorul construcțiilor este cel mai expus la risc.

Criză economică 2020 coronavirus. Concentrarea economică în principalele cinci sectoare este cea mai ridicată în:

 • Franța (67%)
 • Olanda (67%)
 • Belgia (64%)
 • Spania (63%)
 • Germania (57%)
 • Italia (56%)

Criză economică 2020 coronavirus. Ce spun autorii studiului?

Cristina Olteanu, Risk Director, Euler Hermes Romania, declară că “trendul insolvențelor în România nu se va situa departe de media europeană, analiștii Euler Hermes estimând o creștere de peste 12%. Tot în plan microeconomic sectoarele cele mai expuse la risc sunt serviciile, turismul și transporturile.”

Așadar, Euler Hermes se așteaptă ca numărul insolvențelor să crească abrupt cu +16% în Europa de vest în 2020.

Intervențiile guvernelor pentru a sprijinii mediul de afaceri (amânări ale taxelor fiscale, împrumuturi și garanții de stat, etc.) ar trebui să ajute la limitarea numărului total al falimentelor. Cu toate acestea, ne așteptăm ca o creștere însemnată a numărului de insolvențe, cu precădere în Italia (+18%), Spania (+17%) și Olanda (+21%). Germania (+7%), Franța (+8%) și Belgia (+8%) ar antrena o creștere a insolvențelor mai mare decât nivelul anticipat înaintea pandemiei.

Citește și Program minimis tomate 2020: Ce fonduri se alocă pentru fermieri?

 

 

 

 

Citiți și despre: