Criză economică coronavirus. Impactul economic pe termen lung depinde de cât de rapid poate fi combătut coronavirusul. Răspândirea coronavirusului are un impact negativ profund asupra economiei mondiale. Primele efecte se resimt deja, în contextul carantinei generale la care multe țări au apelat pentru a opri infectarea oamenilor cu COVID-19, în timp ce impactul economic pe termen lung depinde de cât de rapid poate fi combătut virusul.
Criză economică coronavirus. Bursele au scăzut cu 30%
De la începutul acestui an, bursele din cele mai dezvoltate țări s-au prăbușit cu aproximativ 30%, în timp ce numărul șomerilor din Statele Unite s-a dublat, într-o perioadă extrem de scurtă, de doar două săptămâni, ajungând la 7 milioane.
De asemenea, China a publicat recent date extrem de proaste pentru luna februarie, date care indică faptul că economia chineză din primul semestru va scădea cu 10%.
Nu doar țările mari suferă din cauza coronavirusului. De exemplu, Irlanda, o economie dezvoltată, dar care nu se bazează pe producție, a ajuns să aibă o rată a șomajului estimată de 17%, în timp ce, la finele lunii aprilie șomajul era de doar 4,8%.
Criză economică coronavirus. Cea mai gravă criză economică
În acest context, analiștii spun că, în ciuda incertitudinilor actuale privind reluarea activității de producție, efectele economice deja produse sunt atât de puternice încât recesiunea care va urma ar putea fi mult mai dificilă decât cea din perioada 2008-2009.
Efectele economice deja produse de pandemia de coronavirus sunt atât de puternice încât recesiunea care va urma ar putea fi mult mai dificilă decât cea din perioada 2008-2009
Așadar, cu cât carantina generală va continua mai mult, cu atât paguba economică va fi mai mare. Cu toate că unele țări au început să își reia activitatea economică, încă nu este sigur ce va urma.
Cel mai mare risc este, conform economiștilor, ca actuala criză să se transforme într-o criză a creditelor, așa cum s-a întâmplat în anul 2008. Totuși, analiștii economici sunt de părere că acest lucru este puțin probabil, întrucât deja s-au luat măsuri privind susținerea creditării. Băncile centrale și guvernele au început deja să ofere garanții pentru împrumuturi, lichidități suplimentare pentru bănci, precum și un acces mai facil la finanțare pentru companii.
Criză economică coronavirus. Un scenariu mai realist
Un scenariu mai realist este următorul: carantina generală să se extindă până la vară. După aceea, pe măsură ce focarul de coronavirus va fi treptat ținut sub control în diferite țări, restricțiile vor fi ridicate, oferind astfel o șansă de a reveni la normalitate.
Carantina generală cauzată de pandemia de coronavirus poate să se extindă până la vară
Există și scenarii mai pozitive: activitatea economică va reuși să își recupereze pierderile în a doua jumătate a anului, ținând cont de stimulentele monetare și financiare oferite de către guverne. Prin urmare, vor exista condiții favorabile pentru accelerarea creșterii economice.
În a doua parte a anului 2020, vor exista condiții favorabile pentru accelerarea creșterii economice
Criză economică coronavirus. Măsuri protecționiste
Cu toate acestea, criza cauzată de coronavirus ar putea schimba economia lumii pentru totdeauna. Problemele cauzate de pandemia de coronavirus au determinat apariția unui comportament protecționist din partea țărilor.
Prin urmare, autoritățile din întreaga lume vor ajunge la concluzia că existența unor lanțuri de aprovizionare care se întind în întreaga lume reprezintă un risc prea mare pe care nu vor mai putea să și-l asume. Și, în acest context, măsurile protecționiste se vor adânci și mai mult, iar comerțul mondial va fi complet schimbat după ce această criză se va termina.
Criză economică coronavirus. Suntem deja în recesiune
Fondul Monetar Internațional a anunțat recent că economia mondială este deja în recesiune.
În plus, directorul general al FMI, Kristalina Gheorghieva, spune că ne vom confrunta cu cea mai severă criză de la Marea Depresiune din 1929 până în prezent.
Conform acesteia, impactul economic al actualei pandemii de COVID-19 este mult mai grav decât criza financiară globală din 2008.
Economia mondială va avea, în 2020, o scădere de 3%, conform estimărilor făcute de FMI.
La nivel mondial, nu mai puțin de 170 de țări vor avea o scădere economică în acest an. Cele mai afectate state vor fi cele în curs de dezvoltare.
Până în prezent, deja peste 90 de țări au cerut finanțare de urgență de la Fondul Monetar Internațional.
Criză economică coronavirus. Economia României
În ceea ce privește economia României, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimarea privind evoluția din acest an. Astfel, în 2020, Produsul Intern Brut al țării se va reduce cu 5 procente.
Din 2021, urmează ca economia țării noastre să își revină, raportând un avans de 3,9%.
Economia României va scădea cu 5% în 2020, în timp ce rata șomajului va depăși 10%
În plus, previziunile FMI arată o creștere consistentă a ratei șomajului, care va ajunge de la 3,9% la 10% în 2020. Însă, din 2021, rata șomajului va scădea, ajungând la 6%.
Așadar, deși nu se poate ști cu exactitate cum va arăta lumea după pandemia de coronavirus, evaluările făcute de către analiști și economiști arată că nu mai există niciun dubiu că această izolare va fi urmată de o criză economică.
Partea pozitivă este că, în prezent, sistemul financiar și cel bancar este mai bine consolidat decât în urmă cu 12 ani, fiind pregătit să susțină finanțarea business-urilor care, la rândul lor, generează locuri de muncă.