Criza economica Romania 2020

Românii se tem de o criză economică mai mult decât de coronavirus

19.03.2020

Criză economică România 2020. Românii se tem de o posibilă criză economică mai mult decât de coronavirus. Astfel, conform unui studiu realizat de BestJobs, salariații se tem că urmează o criză economică declanşată de efectele coronavirusului, aceasta fiind principala îngrijorare pentru unul din doi respondenţi. Pe următoarele locuri se află:

  • teama că ar putea contacta virusul (31,1%)
  • teama că ar putea să-şi piardă locul de muncă în perioada următoare (11,2%)

Criză economică România 2020. Pierderea locului de muncă

Dintre românii care îşi simt ameninţat locul de muncă în contextul actual, 34,5% s-au declarat foarte îngrijoraţi, iar 32,6% oarecum îngrijoraţi. Restul de 32,9% nu cred că au în acest moment motive să se teamă pentru jobul lor.

Aproximativ 43% pun aceste griji pe seama faptului că situaţia epidemiei de coronavirus ar putea afecta economic compania pentru care lucrează. Dacă s-ar găsi în situaţia de a-şi căuta un nou job, 45,7% cred că ar găsi greu, iar 20,6% chiar foarte greu în condițiile actuale.

Criză economică România 2020. Ce spun angajatorii?

Pe de altă parte, jumătate dintre angajatorii chestionaţi (53,3%) declară că au planuri de continuitate a afacerii în cazul agravării epidemiei de coronavirus în România.

60% dintre angajatorii care au participat la studiul BestJobs afirmă că afacerea lor nu a fost până acum afectată de criza epidemiologică.

În prezent, pentru 20% dintre angajatori, principalele efecte ale contextului epidemiologic ţin de faptul că angajaţii se tem să intre în contact direct cu clienţii, în special care provin din ţările cu risc ridicat.

De asemenea, angajatorii au observat şi că:

  • unii furnizori nu şi-au putut onora comenzile din cauza acestei situaţii (10%)
  • preţurile pentru anumite produse pe care le cumpără au crescut substanţial (6,6%)
  • angajaţii nu mai pot călători în interes de serviciu în afara ţării (6,6%).

Totodată, 46,6% dintre companii spun că au sistat oricum deplasările de serviciu în zonele afectate de virus. De asemenea, 20% au anulat evenimente interne sau acţiuni care implică un număr mare de participanţi, din dorinţa de a-şi proteja angajaţii.

Criză economică România 2020. Câți români se tem că ar putea fi infectați cu coronavirus

Cei mai mulţi dintre salariații român (43,9%) afirmă că sunt doar puţin îngrijoraţi că ar putea contacta coronavirusul şi 34,8% afirmă că sunt foarte îngrijoraţi de o posibilă infecţie cu noul virus. Doar 15,8% dintre respondenţi nu sunt deloc îngrijoraţi.

Criză economică România 2020. Carantină națională

O carantină totală la nivel naţional, care ar putea limita sau întrerupe capacitatea de a munci pentru o anumită perioadă, îi face pe mai mult de jumătate dintre angajaţii români (52,1%) să-şi facă griji foarte mari. În schimb, aproape o treime dintre cei chestionaţi (32,1%) de declară mai puţin îngrijoraţi.

Criză economică România 2020. Bani puși deoparte

Când vine vorba de bani puşi deoparte, în cazul în care şi-ar pierde locul de muncă, un sfert (24,9%) dintre angajaţii care au răspuns studiului BestJobs nu au deloc economii. În același timp. 21,1% au bani cât să le ajungă să-şi acopere cheltuielile de întreţinere pentru cel mult trei luni.

Aproape 10% dintre respondenţi au declarat că dacă îşi vor pierde locul de muncă din cauza acestei epidemii au economii care să le permită să trăiască liniştiţi până la şase luni. Doar 7,4% au bani puşi deoparte pentru cel puţin un an.

Măsuri de protecție

Chestionați şi despre ce măsuri de precauţie şi protecţie pentru răspândirea virusului a luat compania pentru care lucrează:

  • 47,9% dintre cei chestionaţi au răspuns că firma a suplimentat materialele sanitare (măşti medicale de protecţie, dezinfectant de mâini, săpun etc.)
  • 41,9% spun că au primit informaţii legate de măsurile de igienă şi protecţie pentru prevenţia bolii
  • 40,30% declară că a crescut numărul de igienizări ale spaţiului de muncă şi mai ales ale spaţiilor intens circulate sau zonelor expuse (clanţele uşilor, bare de susţinere la scări, lift etc.)

Criză economică România 2020. Măsurile luate de companii

Mulţi angajatori au înlocuit întâlnirile directe de business cu discuţii la distanţă (telefonice, prin Skype, video calls etc. – 30,7%). În plus, ei permit angajaţilor care pot lucra de acasă să facă acest lucru (30,4%).

În urma izbucnirii crizei coronavirusului, cei mai mulţi angajaţi români (82,8%) au declarat că îşi spală/dezinfectează mâinile foarte des. De asemenea, 75,9% au răspuns că evită pe cât posibil spaţiile publice aglomerate (teatre, restaurante, mall-uri, hypermarket-uri etc.). 67,4% evită contactul direct cu alte persoane (strângerea mâinii, îmbrăţişările etc.).

Aproape jumătate dintre cei chestionaţi (49,8%) evită transportul în comun. 42,5% stau acasă dacă se simt bolnavi. 13,4% poartă mască de protecţie permanent, când sunt în spaţii publice.

Citește și Încă două bănci din România suspendă plata ratelor la credite

 

 

 

Citiți și despre: