Slide

Stiri: Finanțe

Criza financiară nu afectează resursele FGDB

27.08.2015

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar precizează, prin intermediul unui comunicat de presă, că ultimele efecte ale crizei resimțite la nivelul piețelor financiare internaționale și nu numai, nu afectează resursele instituției sub nicio formă.

Preocupările de ordin justificativ resimțite la nivelul diferitelor categorii de cetățeni și societăți comerciale în legătură cu evoluțiile relativ volatile ale piețelor financiare la nivel internațional au stimulat Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar să facă aceste precizări pentru clarificarea situației.

Astfel, reprezentanții Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar susțin cu tărie că resursele proprii nu vor fi afectate de situația economică actuală.

Conform comunicatului de presă remis reprezentații Fondului susțin că la data de 26 august 2015 resursele cumulate ale instituției pe cele două componente prevăzute de lege însumează 5.308,0 milioane de lei. Fondul face referire la garantarea depozitelor și cele pentru restructurarea bancară.

De asemenea, conform preocupările de asigurare a unui grad cât mai înalt de proiecție și siguranță a resurselor sale Fondul raportează o proporție de 81,05 la sută din resursele proprii sunt investite în titluri de stat, comparativ cu 74,1 procente la finele anului trecut, și de 18,95% în depozite și obligațiuni la instituții de credit de pe teritoriul României.

Înființat în anul 1996, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar reprezintă singura schemă de garantare a depozitelor din România. Funcționarea Fondului se regăsește în bază legală prin intermediul Ordonanței Guvernului cu numărul 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (republicată în 2010, cu modificările și completările ulterioare), a statutului propriu şi a celorlalte reglementări emise în aplicarea legii. Potrivit legii în vigoare, toate instituțiile cu rol creditor persoane juridice cu cetățenie română cât și sucursalele băncilor străine, din afara Uniunii Europene, autorizate de Banca Națională a României au obligație să participe la Fond.