Stiri: Sanatate

Criza heparina 2019

E criză de heparină în spitalele românești. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății

21.01.2019

Criză heparină 2019. Ministerul Sănătății a anunțat, în urma informațiilor apărute privind discontinuitatea în aprovizionare cu heparină, că în prezent, în România, doi producători de heparină dețin autorizații de punere pe piață. Unul dintre aceștia nu a vândut până în prezent niciun produs, deși este înregistrat în CANAMED, deoarece se află în procedură de acreditare GMP la Agenția Națională a Medicamentului – ANMDM.

Cel de-al doilea producător de heparină a anunțat la sfârșitul lui 2018 că se confruntă cu probleme de fabricație. Acestea au fost confirmate și de o alertă rapidă transmisă de Agenția Medicamentului din Germania.

Criză heparină 2019. Există probleme în mai multe state din UE

Consecința acestor disfuncționalități de producție a fost retragerea unor serii din Europa. Astfel, în urma acestei situații în mai multe state europene, ca de exemplu Germania, au survenit discontinuități în aprovizionare.

În aceste condiții, Ministerul Sănătății a inițiat o serie de discuții cu cei doi producători înregistrați pe piața locală și cu ANMDM.

Criză heparină 2019. Ce spun companiile producătoare?

Compania producătoare cu discontinuități de producție a informat Ministerul Sănătății că data probabilă a revenirii pe piață este luna aprilie 2019. De asemenea, producătorul aflat în procedură de acreditare a anunțat că are un stoc semnificativ de fiole de heparină în depozite pe care le poate pune pe piață începând cu a doua jumătate a lunii februarie, imediat ce se vor încheia procedurile de acreditare.

Criză heparină 2019. Un stoc de 67.000 de fiole

La ora actuală există un stoc de 67 000 de fiole heparină care pot fi redistribuite în funcție de necesități.

”Având în vedere că la ora actuală în Europa, în cadrul ședințelor de hemodializă se utilizează ca anticoagulant atât Heparina cu greutate moleculară mică, cât și heparina nefracționată, specialiștii nefrologi din Comisia MS recomandă unităților de dializă să utilizeze în principal heparina cu greutate moleculară mică, lăsând pentru ultima instanță heparina nefracționată, astfel încât în această perioadă, heparina nefracționată să fie direcționată către spitalele cu secții de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională”, a mai anunțat Ministerul Sănătății.

ANMDM a cerut distribuitorilor să direcționeze cantitățile disponibile cu prioritate unităților în care lipsește acest produs.

Criză heparină 2019. Soluții

Ministerul Sănătății și Unifarm au identificat soluțiile pentru aducerea, în perioada următoare, a unei cantități de 100 000 fiole. Acest lucru se realizează prin procedura de autorizare pe nevoi speciale.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății a solicitat, de asemenea, ANMDM să urgenteze procedura de acreditare a producătorului cu stocuri de heparină și Direcției de specialitate din MS să monitorizeze situația aprovizionării cu heparină în următoarea perioadă.

Citește și Programul Investește în tine: Guvernul alocă un plafon de garanții de 1 miliard de lei