Stiri: Constructii

CTP primește o finanțare de 75,8 milioane de euro pentru construirea a două noi depozite

11.07.2017

CTP a semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și BCR o facilitate de credit în valoare totală de 75,8 milioane de euro, pentru extinderea parcului logistic CTPark Bucharest West cu încă două noi depozite. Cu o suprafață închiriabilă planificată de 600.000 de metri pătrați, CTPark Bucharest West este proiectat să devină parcul logistic cu cea mai mare suprafață și cu cel mai accelerat ritm de creștere atât din România, cât și din regiune.

Împrumutul de 75,8 milioane de euro de care va beneficia CTP, dintre care 36,7 milioane de euro au fost împrumutați de către BERD, iar 39,1 milioane de euro de BCR, va ajuta dezvoltatorul să își mărească capacitatea de depozitare cu 70.000 mp. Investiția totală în această fază a extinderii va fi de 108,9 milioane de euro. În cadrul acestei finanțări, BCR are rolul de Aranjor Principal, Agent de Documentație și Agent de Facilitate și Garanții.

„Suntem foarte mulțumiți de acest acord, care ne va ajuta să facem încă un pas important în a transforma CTPark Bucharest West în cel mai important parc logistic din România, atât în termeni de suprafață totală, cât și în ceea ce privește ritmul dezvoltării și standardele de calitate. Ne propunem să fim un parc strategic pentru economia României, prin sprijinul pe care îl oferim pentru investiții logistice și industriale semnificative, atât străine, cât și românești. Acest împrumut reprezintă de asemenea prima cooperare dintre CTP și BERD, alături de partenerul nostru financiar pe termen lung, BCR (la nivel local) și Erste Bank (la nivel de grup). Suntem încrezători, însă, că acesta va fi doar începutul unei colaborări fructuoase între CTP și BERD”, a declarat Ana Dumitrache, Country Head al CTP România.

Cu o poziționare strategică și o suprafață totală a parcului de 100 ha, la finalizarea celor două noi depozite, suprafața totală închiriabilă va fi de 244.000 mp, dispuși în opt depozite așezate pe ambele părți ale autostrăzii A1.

Cele două noi depozite vor încorpora cele mai performante tehnologii la momentul actual, ceea ce se va reflecta în certificarea drept construcții “verzi” după unul dintre standardele internaționale de evaluare, cum ar fi LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sau BREEAM (BRE Environmental Assessment Method). Certificarea activelor logistice nu este o practică foarte întâlnită în România, așadar este de așteptat ca acest proiect să se situeze la standarde de sustenabilitate peste nivelul actual al pieței. Finalizarea construcției celor două noi depozite este estimată pentru anul în curs.

 „Ne bucură dorința CTP de a obține certificarea verde, care nu este încă un criteriu standard pe piața logistică românească. Închirierea de spații “verzi” este de asemenea o noutate în sectorul logisticii din România, care va aduce beneficii atât colaborării cu chiriașii, cât și consolidării competitivității CTP pe piață”, susține Matteo Patrone, directorul BERD, Manager Regional pentru România și Bulgaria.

CTP deține cea mai extinsă rețea de parcuri logistice și industriale de clasă premium din Europa Centrală și prognozează un viitor plin de reușite în România. CTP și-a propus să depășească, înainte de termenul stabilit, ținta de dezvoltare a 700.000 m² de proprietăți industriale în toată țara, având deja peste 400.000 m² în construcție, aceștia adăugându-se celor 615.000 m² de suprafață închiriabilă existentă. În acest fel, CTP plănuiește să atingă în România o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 1 milion m² până la sfârșitul primului trimestru din 2018 și de 1.250.000 m² până la finele lui 2018.

„Credem în strategia CTP de a dezvolta parcuri logistice de înaltă tehnologie pentru companiile internaționale și naționale, care fac investiții-cheie în Europa Centrală și România. În mod special, considerăm că putem sprijini avantajul competitiv al României în regiune prin finanțarea proiectelor strategice în infrastructura logistică. Suntem recunoscători CTP pentru că ne-a oferit oportunitatea de a fi partener financiar în acest proiect”, a declarat Sergiu Manea, Președintele BCR.