Stiri: Economie

Programul IMM Leasing.

Cu cât va creşte economia României în 2015?

29.05.2015

Garanti Bank estimează o creștere de 2,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, datorită redresării sectorului construcțiilor. Specialiștii băncii preconizează că această activitate va accelera atât în sectorul public, cât și în cel privat, și că va înregistra un avans de 3,6% anul acesta, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al băncii, aferent primului trimestru.

Totodată, Garanti Bank se așteaptă ca rata inflației să coboare la 0,5% anul acesta, de la 0,8% la finalul lui 2014, pe fondul reducerii TVA la alimente, de la 24% la 9%. Inflația ar trebui să fie cu aproximativ 1,7 puncte procentuale mai mică față de cazul în care nu s-ar modifica TVA. Totodată, Garanti Bank estimează deflație pentru perioada iunie-octombrie.
Producția agricolă este preconizată să înregistreze o ușoară corecție în 2015, de 4,4%, fără un impact semnificativ asupra PIB.

Consumul și comerțul cu amănuntul ar trebui să fie stimulate per ansamblu de minimul istoric al inflației, finanțarea ieftină și creșterea salariilor și pensiilor.

„România a înregistrat o îmbunătățire remarcabilă a indicatorilor macroeconomici în ultimii trei ani și ne așteptăm să își consolideze în continuare performanțele în viitorul apropiat. Avem încredere în domeniul construcțiilor, sectorul IT și industrie, ramuri care credem că vor avea o contribuție semnificativă la evoluția economică din acest an”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank Romania.

Potrivit Raportului Macroeconomic citat, cel mai important aspect în acest moment ar putea fi determinat de modificările cadrului fiscal. După încă un an de consolidare fiscală, procesul este preconizat să se încheie în urma intrării în vigoare a noului Cod Fiscal. Este de așteptat ca reducerea TVA pentru produsele alimentare să genereze un gol în veniturile bugetare, ce va putea fi acoperit din încasările suplimentare.

Cu toate acestea, întrebarea principală rămâne legată de execuția bugetară din 2016, când guvernul plănuiește ca încasările suplimentare de 14 miliarde de lei să compenseze scăderea veniturilor din măsuri de politică fiscală. Pe baza estimărilor Garanti Bank, sunt necesare încasări de cel puțin 7 miliarde de lei pentru a evita intrarea în procedura de deficit excesiv (de maximum 3% din PIB).

Așa cum se arată în Raportul Macroeconomic, industria prelucrătoare, domeniul IT și serviciile de asistență în afaceri au în continuare potențial de creștere susținută, dată find importanța lor strategică în atragerea de noi investiții străine directe și fonduri europene.