Culturi floarea-soarelui. Pentru campania de primăvară a anului 2022, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în baza art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat folosirea seminței de floarea-soarelui tratată cu APRON XL 350 ES și LUMISENA 200 FS.
Astfel, pentru combaterea organismului dăunător ”Plasmopara halstedii” se acordă autorizații temporare în perioada 17 ianuarie – 16 mai 2022, necesare tratării și utilizării semințelor de floarea-soarelui cu produsele de protecție a plantelor:
- APRON XL 350 ES și
- LUMISENA 200 FS
Culturi floarea-soarelui. Decizia MADR
Decizia Ministerului Agriculturii vine în urma solicitării reprezentanților Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România, a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal și a Asociației Producătorilor de Porumb din România.
Folosirea semințelor de floarea-soarelui tratate pentru combaterea organismului dăunător ”Plasmopara halstedii” nu constituie niciun pericol pentru organismele nevizate, inclusiv pentru insectele polenizatoare.
Autorizaţiile temporare
Autorizațiile temporare reprezintă instrumente legale pe care le au la dispoziție statele membre UE pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecție a plantelor în situații unde există risc fitosanitar asupra culturii.
Citeşte şi Fonduri pentru cultivatorii de legume: Se modifică HG nr. 651/ 2021