Stiri: Economie

Sanctiuni ASF

Cum a evoluat costul orar al forței de muncă, în primul trimestru?

05.06.2015

În primul trimestrul al anului, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de scădere de 1,58% față de trimestrul precedent şi o rată de creştere de 7,09% față de acelaşi trimestru al anului anterior, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În formă brută (neajustată), față de aceleaşi perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a diferit nesemnificativ față de forma ajustată (‐1,40%, respectiv 7,01%).

Față de trimestrul patru din 2014, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative scăderi s‐au înregistrat în producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat (‐10,98%), industria extractivă (‐9,75%) şi intermedieri financiare şi asigurări (‐4,24%).

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s‐au înregistrat în administrație publică (2,39%), sănătate şi asistență socială (1,92%) şi învățământ (1,52%).

În trimestrul I 2015, scăderea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 1,56%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non‐salariale) de 1,63%.

Scăderile înregistrate de cele două componente ‐ pentru indicii în formă brută (neajustată) ‐ au fost de 1,39%, respectiv 1,45%.