Rezultate Asirom.

Cum a evoluat piaţa asigurărilor în prima jumătate a anului?

21.09.2015

În prima jumătate a acestui an, piața locală a asigurărilor a avansat cu 8,73%, ajungând la valoarea de 4,32 miliarde lei. Comparativ cu semestru precedent creşterea este de 5,08%. De asemenea, potrivit ASF, gradul de penetrare al asigurărilor s-a majorat cu 0,03 puncte procentuale față de primul semestru al anului trecut, la 1,42%.

“În ceea ce privește densitatea asigurărilor (raportul între volumul primelor brute subscrise și populația totală rezidentă de la 1 ianuarie) se constată o creștere cu 9% în primul semestru comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la maximul ultimilor cinci ani (217,2 lei/loc)”, se arată în raport.

În ceea ce priveşte segmentul de asigurări generale, primele brute subscrise au ajuns de 3,48 miliarde lei, în creștere cu 9,02% față de primele şase luni ale anului trecut și cu 7,03% comparativ cu ultimul semestru din 2014.

Pe segmentul de asigurări de viață, primele brute subscrise au fost de 837,92 milioane lei. S-a înregistrat o creștere cu 7,54% față de perioada similară a anului precedent şi o scădere cu 2,33% față de ultima parte din anul anterior.

Primele din categoria asigurărilor generale dețin cea mai importantă pondere în structura primelor brute subscrise.

„Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad ridicat de concentrare. În primul semestrul, 80,69% din volumul total de prime subscrise a fost realizat de 10 companii, din cele 36 de societăți de asigurare care au desfășurat activitate de asigurare/reasigurare”, potrivit raportului ASF.

Pe segmentul RCA și CMR, volumul primelor brute subscrise a crescut cu 19,84%, la 1,67 miliarde lei, iar poliţele Casco au generat un volum de prime brute subscrise de 824,98 milioane lei

Per total, în perioada analizată, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite de 2,38 miliarde lei, în scădere cu 3,65% față de aceeași perioadă a anului trecut și în creștere cu 0,38% față de ultimele șase luni ale anului trecut.

Din valoarea indemnizațiilor plătite, cea mai mare parte (84,28%) sunt aferente contractelor de asigurări generale.

 

 

Citiți și despre: