Stocul total de spații moderne de birouri în Varșovia, Praga, Budapesta și București la finalul lui 2014 era de 12,83 milioane mp, fiind cu 5% mai ridicat față de anul anterior. Varșovia continuă să fie cea mai mare piață, cu 4,4 milioane mp, urmată de Budapesta cu 3,24 milioane mp, Praga cu 3,03 milioane mp și București cu 2,16 milioane mp de spații moderne de birouri, conform unei analize DTZ.
Anul trecut volumul total al livrărilor de spații noi în principalele capitale din ECE a fost de 609.000 mp, fiind cu 16% mai ridicat față de 2013.
Cele mai multe livrări de spații noi au fost înregistrate în Varșovia – 45% din volumul total, urmată de Praga cu 24%, București cu 19% și Budapesta cu 11%.
Pentru 2015, volumul total al livrărilor de spaţii office este prognozat să crească cu 15%. Varșovia va continua să înregistreze cele mai multe livrări, în timp ce în Budapesta nivelul livrărilor de spații noi va continua să fie limitat. Din totalul de 700.000 mp programați pentru finalizare în 2015, 46% sunt în Varșovia, 26% în Praga, 22% în București și 6% în Budapesta.
Activitatea totală de închiriere în 2014 în capitalele analizate a fost de 1,7 milioane mp. Cererea a reprezentat 64% din volumul total tranzacționat, cu aproximativ 1.08 milioane mp tranzacționați. În comparație cu anul precedent, cererea a crescut cu 13,5%. Cel mai ridicat nivel al cererii a fost înregistrat în Varșovia – 40%, în timp ce în Praga a reprezentat doar 18% din volumul total al cererii.
Renegocierile și prelungirile de contracte
Renegocierile și prelungirile de contracte au însumat 626.000 mp, în Budapesta înregistrându-se cel mai ridicat nivel – 46%, urmată de Varșovia cu 30%. În București s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al renegocierilor de spații de birouri, respectiv 12% din volumul total tranzacționat.
În Varșovia, chiriașii au continuat să speculeze condițiile de piață și poziția privilegiată pe care au dobândit-o în ultimii ani. Cererea a fost determinată în principal de tendința ocupanților de a-și optimiza spațiul. Cele mai active companii pe segmentul închirierilor de spații de birouri au fost cele de Tehnologie, Telecom și Servicii Profesionale.
Praga a înregistrat în 2014 cel mai ridicat nivel de tranzacționare de până acum. Cererea a fost mai ridicată cu 32% față de anul precedent. Cei mai activi chiriași au fost companiile din sectorele Tehnologie, Telecom și Servicii Profesionale.
Și în Budapesta activitatea de tranzacționare pe segmentul office a atins un nivel record în 2014. Cererea pentru spații generoase a crescut, ponderea deal-urilor semnate pentru suprafețe mai mari de 5.000 mp fiind considerabilă. Cele mai multe cereri au venit din partea companiilor din sectorul Serviciilor Profesionale, Tehnologie, Telecom și Sectorul Public.
Cererea din Bucureşti
În București cererea a fost mai ridicată cu 38%, atingând de asemenea cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii șase ani. Activitatea de renegociere și reînnoire a termenilor contractuali a urmat un trend descendent. Cei mai activi chiriași în 2014 au fost companiile din sectorul Tehnologie și Telecom.
Rata generală de neocupare la sfârșitul lui 2014 în principalele capitale din Europa Centrală și de Est a fost de 14,5%. Rata de neocupare a urmat un trend ascendent în Varșovia și Praga, în timp ce în Budapesta și București a scăzut considerabil.
Evoluţia chiriilor
Chiriile prime în zonele centrale din Varșovia la finalul lui 2014 erau de 22 – 25 Euro/ mp/ lună, în timp ce pentru locații în afara zonelor centrale, chiriile se încadrau în intervalul 12 – 14,5 Euro/ mp/ lună.
În centrul orașului Praga, chiriile prime variază între 18,5 – 19,5 Euro/ mp/ lună, în timp ce în zonele secundare se situează între 13 – 14,5 Euro/mp/ lună.
Budapesta continuă să ofere una dintre cele mai competitive chirii din ECE atunci când vine vorba de locații prime, între 14 – 16 Euro/ mp/ lună.
În București, chiriile prime în CBD la finalul primului semestru se încadrau în intervalul 16 – 18,5 Euro/ mp/ lună, în timp ce în locațiile non-centrale se situau în intervalul 9 – 12 Euro/ mp/ lună.
Chiriile nete efective în principalele capitale din Europa Centrală și de Est continuă să fie cu 10 – 20% mai mici.