Stiri: Constructii

Cum a evoluat piaţa de birouri în prima jumătate a anului

28.08.2014

În prima jumătate din 2014, în afara Capitalei s-au închiriat cu 60% mai multe spaţii de birouri moderne decât în aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce din totalul pieţei de birouri, 11,5% din volumul de tranzacţii de la nivel naţional s-au realizat în alte patru oraşe în afară de Bucureşti (Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Ploieşti), potrivit unui studiu realizat de Esop.

Astfel, ăn Capitală, în primele şase luni din acest an s-au încheiat tranzacţii care au totalizat 132.009 mp, dar şi în ţară spaţiile de birouri au fost la mare căutare.

În afara Bucureştiului, în primul semestru din 2014 au fost tranzacţionate spaţii de birouri care totalizează o suprafaţă de 15.557 mp, pe primul loc fiind Timişoara (5.532 mp) şi pe locul doi Cluj-Napoca (5.190 mp).

Se vor intensifica investiţiile în spaţii de birouri din ţară

„Credem că în următorii 5-10 ani se vor intensifica investiţiile în spaţii de birouri din ţară, dezvoltate prin proiecte din ce în ce mai extinse şi la standarde occidentale de calitate. Dezvoltarea serviciilor de închiriere de birouri în marile centre universitare, precum Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov este firească şi benefică şi contribuie la o dezvoltare organică a României, echilibrând piaţa forţei de muncă. Deocamdată, chiriile pentru spaţiile de birouri de clasă A şi B sunt comparabile cu cele din Bucureşti, din cauza ofertei care abia ţine pasul cu cererea, dar în timp concurenţa îşi va spune cuvântul şi pe aceste pieţe locale şi chiriile se vor distanţa uşor”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner Esop Consulting l CORFAC International.

Piaţa spaţiilor de birouri tranzacţionate în afara Bucureştiului în primul semestru din 2014 se ridică la un volum de 15.557 mp, în creştere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (când a totalizat 9.684 mp). Şi în Bucureşti piaţa închirierilor de birouri s-a majorat, de la 103.450 mp în S1 2013 la 132.009 mp în S1 2014.

11% din piaţa de birouri – Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi

În perioada analizată, trei mari oraşe centre universitare, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi, au reuşit să cumuleze o pondere de 11% din piaţa de birouri din România, ceea ce reprezintă un mare pas pentru dezvoltarea economică a lor.

„Acest lucru se datorează atât creşterii cererii de birouri din acest zone, dar şi faptului că oferta de spaţii de birouri recent livrate se aliniază la standardele superioare ale clădirilor similare din Bucureşti”, au afirmat reprezentnţii Esop.