Stiri: Finante

Evoluţie BVB semestrul 1 din 2022

Cum a evoluat piaţa de capital din România anul trecut?

29.03.2017

Piața de capital din România a fost caracterizată, pe parcursul anului trecut, de un regim redus de volatilitate, cu excepția unor episoade temporare, în care volatilitatea zilnică a indicelui BET a crescut semnificativ, în special la sfârșitul lunilor ianuarie-februarie 2016 (datorită turbulențelor existente pe piețele financiare din China), și la sfârșitul lunii iunie (pe fondul așteptării rezultatelor referendumului din Marea Britanie).

Indicii burselor internaționale au înregistrat evoluții pozitive în ultimul trimestru al anului 2016, revenind după scăderile consemnate la începutul anului trecut. Dintre indicii de acțiuni analizați ai burselor externe, cea mai importantă scădere la 12 luni a fost înregistrată de FTSE MIB (-10,20%). Cu excepția indicelui menționat anterior și a indicilor ISEQ (-4,95%) și IBEX (-3,01%), restul indicilor au înregistrat evoluții pozitive pe parcursul anului 2016. Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat creșteri mai reduse pe termen lung (12 luni) între 0,19% și 9,70%. Cea mai semnificativă scădere la 12 luni se constată în cazul indicelui BET-NG (-2,97%), urmat de BET-FI (-1,87%).

Valoarea totală a tranzacțiilor derulate la BVB a scăzut față de anul 2015 cu aproximativ 7,45%, atingând valoarea de 11,25 miliarde lei. În acelaşi timp, numărul tranzacțiilor derulate s-a diminuat cu aproximativ 3,98%. Scăderea remarcată a fost influențată de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzacțiile cu unități de fond (valoarea tranzacționată a scăzut cu aproximativ 46,86%) și pentru tranzacțiile cu obligațiuni (valoarea tranzacționată a scăzut cu aproximativ 79,83%).

Cea mai semnificativă creștere a valorii tranzacțiilor se remarcă în cadrul tranzacțiilor cu titluri de stat, a căror valoare totală tranzacționată în anul 2016 a crescut cu aproximativ 150,28% comparativ cu anul precedent. Creșterea valorii tranzacțiilor cu titluri de stat a fost determinată de emisiunea de titluri de stat, din luna august, adresată persoanelor fizice, prin care Ministerul Finanțelor Publice a atras de la populație o sumă totală de 735,2 milioane lei.

De asemenea, se constată faptul că acțiunile rămân în continuare tipul de instrument preferat de investitori, valoarea tranzacțiilor cu acțiuni înregistrând nivelul de aproximativ 9,47 milioane lei, 84,13% din totalul valorii tranzacțiilor derulate la BVB în anul 2016.

În cursul anului 2016, în clasamentul celor mai lichide companii la BVB (piața principală, acțiuni) pe primul loc se situează Banca Transilvania (TLV), care deține o pondere de circa 24,73% din valoarea totală tranzacționată în intervalul menționat. Pe pozițiile următoare în acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), BRD – Groupe Société Générale (BRD) și Electrica (EL). De asemenea, în cadrul acestui clasament se remarcă și cele cinci societăți de investiții financiare. Astfel, sectorul bancar și cel energetic sunt cel mai bine reprezentate în topul lichidității bursiere.

Capitalizarea BVB a înregistrat, anul trecut, cel mai ridicat nivel în luna decembrie, atingând maximul de aproximativ 148,30 miliarde lei, iar cel mai scăzut nivel a fost înregistrat în luna iunie, atunci când capitalizarea bursieră a ajuns la minimul de aproximativ 114,87 miliarde lei.