Programul Prima Casa - Programul O familie, o casa

Cum a evoluat piaţa imobiliară în prima jumătate a anului 2017?

26.07.2017

Prima jumătate a anului curent a fost foarte dinamică din punctul de vedere al activității pe piața imobiliară la nivelul Capitalei și la nivel de țară. Noile livrări, extinderi și tranzacții au dus la avansuri considerabile în principalele sectoare – industrial, birouri, retail și investiții. Conform datelor Colliers International, trendul ascendent va continua pe parcursul anului și va fi dublat de noi cereri și tendințe.

„Se conturează două tendințe în rândul proprietarilor: cei care dezvoltă rapid și închiriază agresiv și cei care așteaptă momentul potrivit pentru a închiria la prețuri mai mari. Activitatea din piață a dovedit că ambele strategii dau rezultate, astfel că proprietarii cu poziționare pe termen lung se apropie de nivelul de chirie urmărit, în timp ce competiția are clădirile complet ocupate”, a adăugat Mihai Pătrulescu.

Stocul de spații logistice

Pe piața de spații industriale din Bucureşti au fost livrați în jur de 150.000 mp, cu precădere în zonele de vest și de nord și în apropiere de autostrada A1. Cererea a venit din partea sectorului de comerț online, auto și FMCG și a companiilor electro-IT și logistice, care au închiriat spații în principalele parcuri industriale: Network One Distribution – 30.000 mp în CTPark Bucharest West, KLG – 9.755 mp în CTPark Bucharest West, Ikea și Heineken – 8.000, respectiv 6.000 mp în LogIQ Mogoșoaia.

„Luând în considerare activitatea de pe piața industrială de până acum, ne putem aștepta la livrări de aproximativ 250.000 mp în București și încă 100.000 mp în restul țării, până la finalul acestui an. Dezvoltatorii își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția către locații în curs de dezvoltare precum Timișoara, Sibiu, Pitești, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Brașov sau Roman”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Strategic Analysis în cadrul Colliers International.

De asemenea, conform acestuia, zonele din apropierea Bucureștiului sunt foarte ofertante din punct de vedere al disponibilității forței de muncă necalificată și al apropierii față de Capitală și de Ploiești.

„Pe lângă Mogoșoaia, Chitila și Autostrada A3, comuna Ștefăneștii de Jos are potențialul de a deveni noul hub logistic, în contextul în care a început deja construcția a 35.000 mp și există cerere pentru încă 150.000 mp”, a adăugat Mihai Pătrulescu.

Sectorul de retail

De asemenea, retailul a fost marcat de interesul pentru noi dezvoltări. Cu toate că stocul de spații comerciale a crescut cu doar 30.000 mp, urmând ca încă 150.000 mp să fie livrați până la finalul anului, noile proiecte vor include parcuri de retail în orașele mai mici, respectiv extinderi ale centrelor comerciale existente din orașele mari. În plus, nevoia din ce în ce mai mare de servicii și facilități în apropierea locului de muncă va impulsiona dezvoltarea schemelor de retail în noile spații de birouri.

Piața de birouri

În Capitală, stocul de spații de birouri a ajuns la 2,2 milioane mp în urma livrării a 50.000 mp, din care 30.000 mp îi reprezintă primele două clădiri ale proiectului Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint.

Suprafața totală închiriată a însumat 170.000 mp, iar cererea nouă, venită în special din partea firmelor de IT și BPO/SCC, a depășit pragul de 85.000 mp. Cele mai solicitate zone au fost Floreasca-Barbu Văcărescu (45.000 mp închiriați), Piața Victoriei și Centru Vest.

„Din cauza întârzierilor provocate de lipsa forței de muncă și de obținerea avizelor, numeroase proiecte planificate pentru acest an au fost amânate pentru 2018. Astfel, estimăm că doar 90.000 mp vor mai fi livrați până la finalul anului 2017, urmând ca în 2018 să fie livrați aproximativ 300.000 mp de spații de birouri. Infrastructura slabă din polurile deja aglomerate ale Capitalei va determina dezvoltatorii să se concentreze pe alte zone de birouri, precum Bulevardul Expoziției și Centru Vest”, a explicat Mihai Pătrulescu.

 

 

 

 

Citiți și despre: