Stiri: Logistica

Cum a evoluat piaţa spaţiilor logistice în 2014?

24.03.2015

La sfârșitul lui 2014, stocul modern de spații logistice și industriale era de 1,8 milioane de mp, aproximativ 53% din aceste spații fiind în București (950,000 de mp). Livrările de spații noi au fost anul trecut destul de mici și au fost înregistrate în afara Capitalei, conform unui raport DTZ Echinox. În plus, în acest an, livrările de spații noi vor depăși 200,000 de mp.

Cele mai relevante dezvoltări vor fi în București – 80,000 de mp, Timișoara – 82,000 de mp și Ploiești – 22,000 de mp. La finalul anului, stocul de spații logistice și industriale va fi cu 12% mai ridicat față de 2014 și va depăși 2 milioane de mp.

Cererea de spații industriale și logistice

Specialiştii DTZ Echinox afirmă că cererea de spații industriale și logistice a fost de 209,000 mp, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 5 ani. În comparație cu 2013, aceasta a crescut cu 37%. În București, volumul tranzacțiilor a fost de 71,000 de mp, reprezentând mai mult de o treime din totalul cererii, în timp ce în Timișoara volumul închirierilor a reprezentat aproximativ 50% din totalul tranzacționat. Activitatea de pre-închiriere a însumat 95,000 de mp și a fost înregistrată în afara capitalei, preponderent în Timișoara.

Totodată, cele mai mari tranzacții de închiriere au fost în Timișoara, București și Ploiești. În Timișoara, Continental a preînchiriat 45,000 de mp în Timișoara Airport Park, în timp ce TT Electronics a semnat pentru o extindere de 20,000 de mp în Olympian Park. În București, Rhenus Logistics a închirat 14,000 de mp în Mercury Logistics Park, iar în Ploiești Lidl a închiriat aproximativ 11,000 de mp în Ploiești West Park. Per ansamblu, suprafața medie solicitată pe parcursul anului a fost de 4,000 de mp, chiriașii preferând să adopte o strategie de expansiune precaută, în etape.

România, o țară atractivă

Mare parte a cererii de spații logistice și industriale a venit din partea companiilor care activează în sectorul producției, în special auto, cu 48% din totalul cererii, urmat de companiile de logistică – 19% și retail – 12%.

„Cererea pentru spații industriale și logistice a crescut considerabil în 2014 și ne așteptăm ca și anul acesta să urmeze același trend. România este o țară atractivă din punctul de vedere al poziției geografice strategice – la granița de Est a Uniunii Europene, al climatului politic și economic stabil și al forței de muncă extrem de competitive. Observăm o efervescență a cererii și un interes dinamic al companiilor din diverse segmente de a se extinde sau de a-și crea noi unități pe teritoriul României”, a afirmat Rodica Târcavu, Head of Industrial Department în cadrul DTZ Echinox.

Rata spațiilor vacante

Datorită nivelului redus de livrări, rata spațiilor vacante a urmat un trend descendent, atât în București cât și în țară. La sfârșitul anului 2014, rata medie de neocupare a spațiilor logisitice și industriale din România era de 7%. În București, aceasta se situează în jurul valorii de 8%, în timp ce în orașele regionale este de 5%. Regiuni precum Cluj, Brașov, Oradea sau Pitești nu înregistrează spații vacante la finalul lui 2014.

„Disponibilitatea spațiilor a scăzut considerabil anul trecut și ne așteptăm la o nouă etapă de dezvoltare a pieței spațiilor logistice și industriale în următorii ani. În 2014 au fost mișcări importante la nivel investițional, ceea ce indică un apetit extrem de ridicat al marilor jucători de a continua dezvoltările în România. De asemenea, dezvoltatorii vor începe să construiască speculativ, mai ales în București, dat fiind opțiunile extrem de limitate de spații compacte de depozitare clasa A cu suprafața de peste 10,000 de mp. Tot pentru anul acesta, ne așteptăm și la tranzacții de terenuri având ca destinație logistica, retailul sau producția. Companiile interesate în achiziții vor avea drept strategie consolidarea operațiunilor și vor beneficia de flexibilitate în planurile lor viitoare de expansiune”, a mai spus Rodica Târcavu.

Nivelul chiriei

Nivelul chiriei prime nu a înregistrat schimbări. Chiriile prime pentru unitățile de clasa A cu o suprafață de minimum 5,000 de mp sunt cuprinse în intervalul 3,6 – 3,9 Euro/ mp/ lună.

Pentru unități cu suprafețe sub 5,000 de mp, nivelul chiriei este ușor mai ridicat. Pentru spațiile de clasa B, chiriile variază între 2,5 și 3 Euro/ mp/ lună.

Chiriile nete efective sunt cu 10 – 20% mai mici, cea mai întâlnită metodă de motivare a chiriașilor fiind oferirea de luni gratuite corelată cu durata contractuală și suprafața închiriată.