Stiri: Constructii

Cum a evoluat sectorul construcţiilor în luna mai?

13.07.2015

În luna mai, volumul lucrărilor de construcții a crescut, față de luna precedentă, ca serie brută cu 12,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,8%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcții a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,7%, respectiv cu 7%.

Volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută, cu 12,3%, creştere evidențiată la lucrările de întreținere şi reparații curente şi la lucrările de construcții noi cu 28,9%, respectiv cu 10,0%. Lucrările de reparații capitale au scăzut cu 3,1%.

Pe obiecte de construcții au avut loc creşteri la construcțiile inginereşti şi la clădirile rezidențiale cu 19,9%, respectiv cu 12,5% . Cladirile rezidențiale au ramas la acelaşi nivel față de luna precedentă.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate s‐a înregistrat pe total o scădere cu 2,8%, evidențiată la lucrările de reparații capitale cu 12,8% şi la lucrările de construcții noi cu 0,9%. Lucrările de întreținere şi reparații curente au crescut cu 8,9%.

Pe obiecte de construcții, clădirile nerezidențiale şi construcțiile inginereşti au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 1,6%. La clădirile rezidențiale s‐a înregistrat o creştere cu 3,5%.

În mai 2015, comparativ cu mai 2014, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută cu 4,7%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de întreținere şi reparații curente cu 12,9%, la lucrările de reparații capitale cu 8,6% şi la lucrările de construcții noi cu 0,6%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la clădirile nerezidențiale cu 19,8% şi la construcțiile inginereşti cu 6,6%. Clădirile rezidențiale au scăzut cu 17,5%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 7,0%. Pe elemente de structură s‐au înregistrat creşteri astfel: lucrările de reparații capitale cu 21,8%, lucrările de întreținere şi reparații curente cu 11,2% şi la lucrările de construcții noi cu 3,1%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la clădirile nerezidențiale şi la construcțiile inginereşti cu 21,0%, respectiv cu 1,6%. Clădirile rezidențiale au scăzut cu 10,4%.