Jumătate dintre instituțiile financiare tolerează pierderile de bani rezultate în urma infracțiunilor cibernetice, arată o analiză realiztă de Kaspersky Lab, în colaborare cu B2B International. Astfel, 52% dintre companiile care activează în sectorul financiar restituie clienților sumele pe care aceștia le pierd în urma fraudelor online, fără a investiga însă circumstanțele în care acestea s-au produs.
În plus, aproximativ o treime dintre companii consideră că sumele cheltuite pentru a despăgubi clienții în urma atacurilor cibernetice sunt mai mici decât costurile aferente protecției împotriva acestora, însă pe măsură ce infractorii cibernetici vizează tot mai mult tranzacţiile online, această abordare ar putea aduce cheltuieli considerabile companiilor.
Multe organizații care utilizează tranzacţii online sunt pregătite să achite costurile adiționale care survin în urma atacurilor cibernetice. Prin urmare 28% dintre reprezentanții companiilor financiare și 32% dintre angajații magazinelor online care au participat la studiu au afirmat că suma totală a pierderilor cauzate de infracțiuni cibernetice, inclusiv despăgubirile, nu era mai mare decât costul implementării soluțiilor de securitate.
Doar 19% dintre companiile cu profil financiar și 7% dintre magazinele online au menţionat costurile pentru despăgubirile clienților în topul celor mai serioase trei consecințe ale fraudelor cibernetice.
În același timp, conform Kaspersky Security Network, aproape 4 milioane de utilizatori ai produselor Kaspersky Lab s-au confruntat cu tentative de furt în urma atacurilor cu malware în anul 2013 (o creștere cu 18,6% comparativ cu procentul înregistrat în 2012).
În decembrie 2013, câteva bănci din America de Nord au înregistrat pierderi de peste 200 de milioane de dolari ca rezultat al pierderilor de date confidențiale și al scurgerilor de informații legate de cardurile bancare ale utilizatorilor – suma totală a pierderilor putând fi mult mai mare. Evident, creșterea continuă a infracțiunilor cibernetice va conduce la stadiul în care despăgubirile plătite de companii vor fi mai mari decât costurile protejării tranzacțiilor financiare și decât bugetele de recompensare la un loc.
„Pe lângă nevoia companiilor financiare de a economisi fonduri în bugetele lor pentru a compensa pierderile financiare ale clienților, acestea trebuie să acopere și costurile asociate neplăcerilor provocate acestora. Important este că, deși victimele sunt despăgubite rapid, clienții se vor gândi de două ori înainte de a utiliza serviciile unei bănci care nu le poate garanta protecţia conturilor lor online. Este mereu mai bine să previi pierderile decât să plătești costurile după ce se întâmplă. Soluțiile personalizate, create pentru a proteja tranzacțiile online, precum platforma Kaspersky Fraud Prevention pot reduce riscurile fraudelor online la minimum, acest lucru însemnând că fondurile destinate despăgubirilor pot fi utilizate pentru dezvoltarea afacerii,” a afirmat Ross Hogan, Global Head la Fraud