Stiri: Social

Cum arată Crăciunul pentru tineri? Psihologii trag un semnal de alarmă

21.12.2015

Deşi Crăciunul ar trebui să fie o perioadă în care să stăm cu familia, există foarte mulți tineri care nu pot lăsa vechile obiceiuri din an pentru câteva ore și aleg să își petreacă Sărbătoarea Crăciunului tot în mediul online cu o falsă familie, și anume lumea virtuală.

„Crăciunul este acea perioada din an în care avem nevoie să fim înconjurați de cei dragi și de iubirea lor, iar singurătatea este cel mai traumatizant mod de a ne petrece Sărbătorile”, atrag atenţia psihologii.

Astfel, psihologul Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, afirmă că mulți tineri urmăresc fotografiile prietenilor de pe reţelele sociale, în care aceștia par fericiți în familie, lângă pomul de iarnă și cadouri, iar această proiecție le adâncește și mai mult depresia.

“Am observat, pe Facebook, din ce în ce mai puține fotografii în care tinerii erau în poze cu familiile și din ce în ce mai multe fotografii trucate, editate, în care aceștia apar singuri, dar îmbrăcați în Moș Crăciun sau în reni. Acest tip de comportament s-a sedimentat după ani întregi în care rețelele de socializare ne-au confiscate, la propriu, viața și nu mai putem concepe nici măcar sărbătorile în familie fără să fim conectați cu prietenii virtuali”, a explicat specialistul.

În plus, o mare problemă este reprezentată şi de faptul că tinerii conectați tot timpul la reţelele sociale vor valorifica și aprecia mai mult părerile unor oameni pe care nu îi cunosc și vor asculta mai puţin părerile celor apropiați, cei care, indiferent de situația în care se află, sunt acolo lângă ei, cei care îi sprijină când au nevoie, îi ceartă când greșesc, îi țin în brațe când suferă și îi imping să mearga mai departe și să treacă peste toate greutățile.

“Tinerii trebuie reconectați la valorile familiale și la ceea ce înseamnă nucleul familial, care stă la baza oricărui om. Metoda trebuie aplicată într-un mod cât mai calm, cu foarte multă răbdare și nu trebuie să excludem brusc realitatea virtuală la care sunt conectați majoritatea tinerilor. Dacă i-am deconecta brusc, ar fi ca atunci când am deconecta un computer de la sursa de alimentare, iar toată memoria, toate reperele, vor fi prejudiciate. Trebuie doar să le arătăm și să le explicăm că tehnologia și internetul sunt utile, dar fără oameni în jurul nostru, nu putem trăi. Modul mai sănătos de a ne petrece Sărbătorile este alături de cei dragi, în sânul familiei, și nu într-o lume contrafacută”, a mai spus psihologul Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții.