Slide

Stiri: Finanțe

Cum arată sectorul bancar după 5 ani de criză

22.01.2014

După cinci ani de la declanşarea crizei financiare, multe aspecte privind sectorul bancar au ajuns aproape de nerecunoscut, schimbările suferite de industria bancară la nivel global fiind fără precedent.

Și în acest an, schimbările vor continua în sectorul bancar şi vor fi determinate de mai multe forţe. Reglementarea rămâne una dintre cele mai puternice, iar problema lichidităţilor şi a capitalului, precum şi cea privind reformele structurale vor continua să domine agenda industriei, potrivit studiul EY – Transforming banks, redefining banking – Global banking outlook 2014-15.

În 2014, vor apărea noi presiuni prin care se numără cea din partea investitorilor privind rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE).

Multe dintre reformele pe care băncile trebuie să le adopte vor fi costisitoare atât din punctul de vedere al implementării, cât şi din cel al menţinerii pe termen lung. Drept urmare, impactul asupra costurilor necesare derulării afacerii va fi chiar mai mare în 2014. Investitorii ar putea accepta un randament mai scăzut ajustat la risc în cazul băncilor mai sigure, dar chiar şi acest randament trebuie să depăşească nivelul costului capitalului propriu, estimat la o medie de aproximativ 10-12%„, a declarat Steven Lewis, EY Global Banking Analyst Leader.

Gelu Gherghescu, Partener EY România, a explicat că în mod normal, randamentul aşteptat de către orice acţionar pentru derularea unei afaceri într-o economie emergentă este peste medie, având în vedere faptul că riscul este mai mare.

Potrivit lui, din păcate, în cazul României, acest lucru a fost confirmat în ultimii 10-12 ani prin volatilitatea mare a profiturilor băncilor, comparativ cu cel generat de operaţiunile aceloraşi grupuri în economiile mai stabile.

Raportul mai arată că băncile vor trebui să convingă autorităţile de reglementarea din domeniu, că pot genera o creştere durabilă şi pot suţine următoarea perioadă de redresare, iar, investitorii vor trebui să fie convinşi că reformele propuse vor genera efecte pozitive asupra afacerii.

Afectate de criza datoriilor suverane din zona euro, comparativ cu băncile de pe alte pieţe, instituțiile de credit europene au cunoscut evoluţii mai puţin favorabile.

”Cele mai multe bănci de pe pieţele dezvoltate au reuşit să implementeze anumite măsuri de restructurare, prin urmare activele cu expunere mare la risc s-au diminuat”, au explicat reprezentanții EY.

Astfel, acestea au renunțat la linii de business care nu ţineau de activitatea principală a băncii şi o parte dintre active au fost vândute, iar anumiți creditori au admis că nu pot atinge poziţia de lider pe piaţă şi şi-au diminuat activitatea pe liniile secundare de business.