Stiri: Stiri

Cum au evoluat chiriile din București în ultimul an

04.12.2013

Proprietarii locuințelor din zonele bine cotate au lăsat cel mai mult din preț, în ultimul an, conform unei analize Imobiliare.ro. Astfel, tendința de scădere a chiriilor a fost mai vizibilă în zonele „bune” ale Capitalei, în vreme ce prețurile cerute pentru locuințele din cartierele „muncitorești” s-au menținut mai degrabă constante sau chiar au crescut, pe alocuri.

Analiza Imobiliare.ro ia în calcul variația prețului mediu cerut pentru apartamentele cu una, două și trei camere în 18 cartiere bucureștene, între octombrie 2012-octombrie 2013.

De la începutul anului, cel mai mult s-au ieftinit garsonierele din cartierul 1 Mai. Scăderea înregistrată este de 7,1%, până la un preț mediu cerut de 260 de euro pe lună. Pe locul al doilea în top se situează zona Dorobanți-Floreasca, cu un minus de 6,3%, până la un nivel de 300 de euro pe lună. Berceni este singurul cartier din categoria celor „low-cost” unde prețurile au scăzut în ultimele 12 luni; aici a avut loc un declin de 4,3%, până la un preț de 220 de euro pe lună.

Cele mai mari scumpiri – în zonele cu cele mai mici prețuri

”În cele mai multe dintre cartierele bucureștene, chiriile pentru garsoniere s-au menținut relativ constante în ultimul an, însă în unele zone au fost înregistrate și scumpiri. În mod interesant, cele mai semnificative majorări au avut loc în zonele cu cele mai mici prețuri. Cap de afiș este cartierul Militari, cu un avans de 8,3% al prețurilor pentru apartamentele monocamerale, până la o valoare de 249 de euro pe lună; acesta este urmat de zonele Drumul Taberei (un plus de 4,5%) și Titan (un plus de 4,3%)”, explică reprezentanții portalului imobiliar.

Pe segmentul locuințelor cu două camere, variațiile de preț au fost mai numeroase, însă în mare s-au înregistrat scăderi.

Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu două camere din situează zonele 1 Mai și Moșilor, cu un declin de 12,5%, până la un preț mediu de 350 de euro pe lună. Și în cartierul Colentina s-a consemnat un declin semnificativ, de 11,4%.

Pentru acest segment de locuințe, în ultimul an au crescut chiriile din cartierul Crângași (+10%), Dristor-Vitan Vechi (+6,1%) și Kiseleff-Aviatorilor (+3,7%).

Reduceri de prețuri, în zonele mai bine cotate

Pentru apartamentele cu trei camere, prețurile s-au menținut în general constante în cele mai accesibile cartiere, scăderile fiind mai numeroase în zonele mai bine cotate ale Capitalei. ”Cea mai semnificativă reducere de preț, de 11,1%, a avut loc în zona 13 Septembrie-Panduri, unde chiria medie pentru un apartament cu trei camere a ajuns la 400 de euro pe lună. Următoarea clasată este zona Victoriei-Romană-Universitate, unde pretențiile proprietarilor s-au diminuat cu 10% în ultimul an, până la o medie de 450 de euro pe lună. Un declin important, de 7,1%, a avut loc și în zona cu cele mai mari prețuri la închirieri, respectiv Herăstrău-Nordului, unde prețul mediu se situează acum la 1.300 de euro pe lună”, potrivit datelor imobiliare.ro

Cea mai mare creștere de preț a fost înregistrată de apartamentele cu trei camere din Pantelimon, de 6,3%, urmate de locuințele din zona Vitan Nou, cu un avans de 5,6% și de Crângași, cu un plus de 4,3%.