Stiri: Finante

Drepturile de preferinta MAMAR01

Cum au evoluat indicii Bursei de Valori Bucureşti, în primele nouă luni ale anului?

23.12.2016

În primele nouă luni ale anului, per ansamblul, indicii generali ai bursei românești au avut evoluții mixte. Indicii BET și BETPlus au consemnat cele mai mici deprecieri, în timp ce BET-NG (-5,66%) și BET-FI (-3,90%) au avut cele mai ample deprecieri, conform datelor ASF.

În acelaşi timp, indicii bursieri internaționali au avut evoluții preponderent negative, pe fondul scăderii accentuate a prețului petrolului și a turbulențelor de pe piețele de capital internaționale.

Valoarea totală a tranzacțiilor derulate la BVB a scăzut, în primele 9 luni ale anului 2016, cu aproximativ 11% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului anterior.

Deprecierea a fost influențată de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzacțiile cu alte obligațiuni (valoarea tranzacționată a scăzut cu aproximativ 78%) și cu unități de fond (valoarea tranzacționată a scăzut cu aproximativ 58%). Cea mai semnificativă creștere a valorii tranzacționate se distinge în cadrul tranzacțiilor cu titluri de stat, a căror valoare totală a crescut cu aproximativ 167% în primele 9 luni ale anului 2016 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, determinată de emisiunea de titluri de stat adresată persoanelor fizice prin care Ministerul Finanțelor Publice a atras de la populație o sumă totală de 735,2 milioane lei.

De asemenea, în urma analizei a fost constatat faptul că acțiunile rămân în continuare tipul de instrument preferat de investitori, valoarea tranzacțiilor cu acțiuni înregistrând nivelul de aproximativ 6,5 miliarde lei, aproximativ 80% din totalul valorii tranzacțiilor derulate la BVB în primele 9 luni ale anului 2016.

Cea mai ridicată valoare a tranzacțiilor cu titluri de capital înregistrată în primele 9 luni ale anului 2016 a fost în luna septembrie, de aproximativ 1,2 miliarde lei, în timp ce în luna iulie a fost înregistrată cea mai mică valoare tranzacționată (409 milioane lei). Cel mai ridicat număr de tranzacții rămâne în continuare cel din luna ianuarie (66.831 de tranzacții), această perioadă fiind caracterizată prin volatilitate ridicată.