Cum au evoluat listările publice iniţiale în primele luni ale anului?

15.04.2015

La nivel global, activitatea de listări publice iniţiale (IPO) a înregistrat un demaraj lent în acest an, fiind înrgistrate 252 de oferte publice, prin care s-au atras 38,2 miliarde dolari, în primul trimestru. 

Acest lucru reprezintă o scădere de 4% a volumului şi de 19% a numărului de listări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform EY – Global IPO Trends: 2015 Q1. Totodată, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, s-a înregistrat o scădere de 31% a listărilor şi de 47% a capitalui atras.

„Unul dintre indicatorii unei pieţe IPO sănătoase este reprezentat de varietatea sectoarelor din care provin companiile care se listează. La nivel global, companiile din sectorul industrial ocupă primul loc în privința numărului de listări, cu 27% din capitalul atras, devansând companiile din sectorul energetic (13%) şi pe cele din telecomunicaţii (11%). În termeni de volume ale tranzacţiilor, companiile din sectorul industrial ocupă tot primul loc, cu 18% din totalul de la nivel global, urmate îndeaproape de companiile din domeniul sănătăţii (15%) şi al înaltei tehnologii (14% din listările de la nivel global)”, se arată în studiul citat.

Emisiunile de acţiuni sprijinite de fondurile private de investiţii şi de cele cu capital de risc au reprezentat, în primele 3 luni ale anului, 17% din volumul global de tranzacţii şi 32% din capitalul atras.

Activitatea IPO se va intensifica

Deşi începutul lui 2015 a fost unul prea bun, pentru restul acestui an, activitatea IPO este estimată să se intensifice, însă va fi caracterizată de variaţii regionale şi volatilitate crescută, generate de mai mulţi factori externi, de la alegeri politice, la schimbări ale politicilor monetare.

„Pe măsură ce volatilitatea creşte, oportunităţile se vor menține, însă condiţiile ar putea deveni mai puţin predictibile. Este posibil ca numărul de retrageri sau de amânări să crească, prin urmare companiile care intenționează un IPO trebuie să fie capabile să se mişte rapid atunci când se vor deschide ferestre de oportunitate pe piaţă, deoarece este foarte posibil ca acestea să nu rămână deschise prea mult timp”, a afirmat Mariei Pinelli, Global Vice Chair – Strategic Growth Markets.

Doar 38 de IPO, în SUA

În Statele Unite, piaţa IPO a înregistrat doar 38 de IPO, în valoare de 5,6 miliarde dolari, în scădere faţă de cele 71 de tranzacţii din primul trimestru din 2014, care au reprezentat 12 miliarde dolari.

Cele mai multe tranzacţii a fost înregistrate în zona Asia-Pacific. Astfel, cu cele 145 de IPO care au atras 15,8 miliarde USD, zona a atras şi patru dintre cele mai mari zece IPO din întreaga lume.

EMEIA, pe primul loc în termeni de capital atras

În acelaşi timp, regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlocii, India şi Africa) s-a clasat pe prima poziţie în termeni de capital atras (16,8 miliarde dolari), devansând S.U.A. şi zona Asia-Pacific. Prin cele 67 de IPO-uri, regiunea a ocupat locul doi, după Asia-Pacific, ca număr de tranzacţii.

„În T1 2015, tranzacţiile europene au reprezentat cinci din primele zece tranzacţii la nivel global. În întreaga regiune, se manifestă un apetit sănătos pentru investiţii şi o dorinţă robustă de participare la noi emisiuni de acţiuni. Acestea sunt încurajate de condiţiile monetare favorabile – inclusiv recent implementatul program de Quantitative Easing – de apetitul crescut al investitorilor şi de valorile de listare în creștere”, afirmă specialiştii EY.

 

 

Citiți și despre: