Stiri: Constructii

Cum au evoluat preţurile apartamentelor din Bucureşti, în octombrie?

06.11.2015

Luna octombrie a adus o creştere de paroximativ 1% a preţurilor solicitate de proprietari pentru apartamentele din centrul, semicentrul și nordul Bucureştiului, în timp ce prețurile cerute pentru apartamentele din est, sud și vest s-au stabilizat, conform unei analize HomeFinders.

Astfel, luna trecută, proprietarii apartamentelor din centrul și nordul Bucureștiului au solicitat,  un preț mediu de 68.000 de euro, iar cei din zonele de est, sud și vest s-au stabilizat în jurul valorii de 51.479 de euro, cu doar 21 de euro mai mică decât în septembrie.

Pe tipuri de locuinţe, cele de două camere, situate în zona de centru-nord, au înregistrat o creștere a prețurilor solicitate de 3,63% comparativ cu luna septembrie. În cazul acestui tip de apartamente, prețul mediu se ridică la 57.000 de euro. Același tip de apartament, din estul, vestul sau sudul Capitalei, are un preț mediu solicitat de 43.000 de euro, cu 4,44% mai mic decât în septembrie.

„O altă scădere a prețului solicitat o înregistrează apartamentele de trei camere aflate la revânzare, atât din zonele mărginașe, cât și din cele de nord sau centru. Un astfel de apartament dintr-o zonă centrală sau de nord valorează, în medie, 75.000 de euro, cu 2,72% mai puțin decât valoarea solicitată în septembrie. De partea cealaltă, în zonele de est, sud și vest ale Bucureștiului, prețul mediu solicitat de proprietari pentru un apartament cu trei camere este de 59.900 de euro, cu 1,8% mai mic decât acela din septembrie”, se arată în analiza HomeFinders.

Pe de altă parte, proprietarii de apartamente cu patru camere, situate în zonele semicentrale, centrale și de nord ale Capitalei, au cerut în octombrie prețuri cu 11,67% mai mari decât în septembrie. Valoarea medie a unei astfel de locuințe se ridică, în prezent, la 110.000 de euro. Apartamentele de patru camere sunt singurele locuințe pentru care și proprietarii din zonele de la periferie ale Capitalei au crescut pretențiile în luna octombrie. Acum, se solicită un preț mediu de 71.500 de euro, cu 1.500 de euro mai mult decât în septembrie.

În plus, în perioada analizată, în ceea ce privește numărul de apartamente de două, trei sau patru camere disponibile la vânzare, acesta a scăzut cu 18,79%, comparativ cu septembrie.

Locuinţele cu două camere au cea mai mare pondere din totalul de oferte disponibile la revânzare: 52,74%. La polul opus se află apartamentele cu patru camere, pentru care, în octombrie, au fost disponibile oferte într-un număr mic: 194.

„De remarcat este faptul că, în contextul în care există mai multe apartamente disponibile la revânzare în zonele de est, sud și vest decât în centrul sau nordul Capitalei, în cazul apartamentelor de patru camere, situația este inversă: cele mai multe apartamente disponibile la revânzare se regăsesc în zona de centru-nord”, conform sursei citate.