Cum au evoluat preţurile apartamentelor în prima jumătate a anului?

21.07.2015

Prețurile cerute de proprietarii de apartamente din Capitală s-au consolidat, în primele şase luni ale anului, la o valoare cu circa 3 procente mai mare decât cea din aceeași perioadă a anului trecut, conform unei analize realizate de HomeFinders.

Prețurile solicitate pentru locuinţele din zonele centrale, semicentrale și de Nord ale Capitalei au crescut, în medie, cu 2,61% în prima jumătate a anului, comparativ cu primul semestru din 2014. Prețul mediu înregistrat este, astfel, de 68.750 de euro, cu 1.750 de euro mai mare decât prețul mediu din semestrul I din 2014.

„Prețurile au avut un parcurs diferit în cazul zonelor de la periferia Bucureștiului, unde pretențiile proprietarilor au scăzut. Valorile solicitate în primul semestru din 2015 sunt, în medie, cu 4,38% mai mici decât cele din prima jumătate a anului trecut. Diferențele sunt sesizabile la nivelul fiecărei luni, exceptând ianuarie, când valorile au fost aproximativ aceleași. Dacă în primul semestru al anului 2014, prețul mediu era de 52.650 euro, acum acest preț a scăzut la 50.342 euro”, se arată în analiza citată.

Totodată, prețurile medii ale locuinţelor au avut aceeași evoluție, în toate zonele din centrul, semicentrul si Nordul Capitalei. După creșterea din luna ianuarie, bazată pe optimismul de început de an, și ajustarea din luna februarie, prețurile s-au stabilizat în lunile de primăvară, pentru ca mai apoi să scadă usor în iunie, odată cu venirea verii.

În schimb, apartamentele de la periferie continuă tendința de scădere, determinată de construcțiile noi unde prețurile cerute de dezvoltatorii imobiliari sunt mai mici decât în blocurile vechi.

Chiar dacă zona unde se construiește este în dezvoltare și există mici inconveniențe – distanța mai mare față de magazine, școli și mijloace de transport – mulți cumpărători aleg o locuință în aceste ansambluri rezidenţiale datorită faptului că apartamentele sunt finisate la cheie și nu mai necesită investiții suplimentare, care nu pot fi finanțate prin bancă.

Prima jumătate a anului a adus și o creștere semnificativă a volumului de oferte scoase pe piață. Cu un număr total de 9.379 oferte de apartamente situate în zonele centrale, semicentrale si de Nord, s-au înregistrat creșteri de 14,51%, comparativ cu prima jumătate a anului trecut.

Volumul de oferte a avut o evoluție relativ constantă în lunile februarie, martie, aprilie și mai, spre deosebire de primele şase luni 2014, când volumul oscila de la o lună la alta.

 

 

Citiți și despre: