Slide

Stiri: Constructii

Garanții FNGCIMM 2024

Cum au evoluat preţurile apartamentelor în primul trimestru al anului?

08.04.2015

Proprietarii de apartamente din Capitală au solicitat în ianuarie prețuri cu până la 10,5% mai mari decât în martie și cu până la 8,3% mai mari decât prețurile medii la nivel de trimestru, conform unei analize realizată de consultanții HomeFinders.

„Pentru al doilea an consecutiv, optimismul proprietarilor la început de an se reflectă cu precădere în prețurile din luna ianuarie solicitate pentru apartamentele din zonele semicentrale, centrale și de Nord, comparativ cu prețurile mediane trimestriale.  Diferența dintre prețul median în ianuarie 2015 și prețul median la nivelul trimestrului I este de 8,3%. Ca în fiecare an, evoluția prețurilor pe parcursul trimestrului I este un descendentă”, au afirmat reprezentanţii HomeFinders.

În februarie, vânzătorii au cerut prețuri în medie cu 13% mai mici decât în ianuarie, de 66.500 de euro. În martie, prețul mediu a crescut ușor la 68.000 de euro. Însă, raportat la prețul solicitat în ianuarie, acela de 76.000 de euro, acest preț este cu 10,5% mai mic.

Evoluţia a fost la fel ca în 2014

O evoluție similară a prețurilor din primele 3 luni ale anului s-a înregistrat și în anul anterior.
Comparativ cu prima lună a anului, februarie 2014 a atras o scădere a prețului mediu solicitat de 8,21%. Astfel, în 2014, prețul median a scăzut de la 73.000 de euro în ianuarie la 67.000 de euro în februarie. Dar, comparativ cu trimestrul I 2015, tendința descendentă a prețurilor s-a menținut și în luna martie, când prețul median a scăzut la 65.000 de euro.

„Dacă optimismul de început de an al vânzătorilor de apartamente se poate observa la nivelul întregii piețe rezidențiale a Capitalei, trendul ascendent al prețurilor din primul trimestru al acestui an se manifestă doar în cazul apartamentelor din zonele semicentrale, centrale și de Nord. Această evoluție diferită a prețurilor mediane ale apartamentelor, solicitate de proprietari în trimestrul I, pentru zonele de la periferie versus zonele semicentrale, centrale și de Nord, ne reconfirmă divizarea pieței rezidențiale a Capitalei în două segmente de piață cu evoluții distincte”, a afirmat afirmă Paul Ghinea, managing partner HomeFinders.

Cu toate că luna februarie din acest an a atras o scădere semnificativă la nivelul prețurilor, prețurile medii ale apartamentelor din zonele semicentrale, centrale și de Nord au înregistrat o creștere de 2,68%, per total în primul trimestru al anului , comparativ cu aceeași perioadă din 2014: de la 68.333 de euro, la 70.166 euro.

Prin urmare, pentru zonele centrale, semicentrale și de Nord se confirmă tendința ușoară de creștere a prețurilor solicitate de proprietari, înregistrată încă de anul trecut.

Fenomenul de optimism din ianuarie se regăsește și în zonele mărginașe ale Bucureștiului, unde prețul median solicitat de proprietari în prima luna din 2015 a fost cu 4,44% mai mare decât prețul median la nivelul trimestrului.

Însă, spre deosebire de zonele semicentrale, centrale și de Nord, acest segment de piață a înregistrat un trend descendent la nivelul prețurilor solicitate în trimestrul I 2015, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dacă prețul median al unui apartament situat într-o zonă mărginașă a Capitalei era de aproximativ 53.000 de euro în trimestrul I 2014, anul acesta, prețul mediu din primul trimestru este de 51.700 de euro, cu 2,45% mai mic.

Numărul de oferte

„Optimismul vânzătorilor de apartamente la început de an se transpune și în numărul de oferte scoase pe piață. În primul trimestru al anului 2015, cel mai mare număr de oferte s-a înregistrat în luna ianuarie: 3.879. Numărul de oferte a scăzut în luna februarie cu 18,89%, până la 3.146, iar în martie s-a consemnat o altă scădere, de 4,41%, comparativ cu februarie”, se arată în analiza citată.

Volumul de oferte înregistrat la nivelul întregii piețe a crescut cu 19,01% comparativ cu volumul ofertelor din aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în primul trimestru al anului au fost scoase pe piață 10.032 de apartamente.