Slide

Stiri: Energie

Cum au evoluat prețurile certificatelor energetice?

10.02.2015

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 10 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Prețurile certificatelor energetice s-au redus, pentru aproape toate tipurile de imobile, cu 50% în acest an, față  nivelul din 2012, conform unui raport realizat de Like Consulting. Dacă un certificat energetic pentru o garsonieră costa, în anul 2012, 300 de lei, în momentul de faţă auditorii energetici percep un onorariu de 150 de lei. Și în cazul apartamentelor cu două camere, tarifele au scăzut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei, însă cele mai mari scăderi s-au înregistrat la case și clădiri.

În 2012, certificatul energetic pentru o casă costa 5 lei pe mp, însă auditorii energetici au fost nevoiţi să se adapteze la puterea de cumpărare a pieței și la concurența din ce în ce mai mare. La ora actuală,  tariful unui certificat a scăzut sub 2 lei/mp.

Totodată, certificatele energetice pentru clădiri costă mult mai puțin în prezent, puțin peste 1 leu/mp, față de 4,5 lei/mp, cât costa în urmă cu trei ani.

“Chiar dacă tarifele pe care le percepeam în 2012 erau oricum mult mai mici față de cele percepute în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și față de grila de prețuri recomandată de Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, piața ne-a obligat să scădem gradual tarifele, iar la ora actuală prețurile sunt cu peste 50% mai mici față de cele percepute în 2012”, declară Marius Adrian Pănuță, auditor energetic din cadrul Like Consulting.

Acesta atrage atenția asupra faptului că documentele au o valabilitate de zece ani, iar auditorii sunt obligați prin lege să facă inspecția clădirii la fața locului și nu prin telefon.

“Proprietarii trebuie să țină cont de faptul că aceste documente sunt foarte importante și sunt valabile zece ani de zile, iar aceștia nu trebuie să accepte ca un auditor energetic să le emită certificatul energetic online sau prin informații despre clădire primite prin telefon. Mulți proprietar sunt încântați de un preț mult sub tariful pieței pe care îl propune un auditor, dar acesta poate fi declarat nul dacă se constată că nu s-a realizat inspecția, iar datele calculate în certificate sunt fictive sau exagerate”, adaugă auditorul energetic Marius Pănuță.

Obligativitatea certificatului de performanţă energetică a clădirilor este introdusă prin Legea 159/2013, care prevede ca “pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii”.

Astfel, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar, iar la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul trebuie să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului.

Certificatul energetic va face parte din cartea tehnică a clădirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative.