Săptămâna trecut, mărfurile au trecut prin cele mai bune şapte zile de ceva vreme încoace, indicele Bloomberg Commodity avansând cu 2.4% la metale – atât la prețioase, cât și la cele industriale , arată o analiză Saxo Bank. În schimb, aurul nu a mai avut același suport din partea piețelor adiacente, pe măsură ce turbulențele de pe piețe s-au diminuat, iar acțiunile au crescut pe bursele din piețele emergente, dar și în cele dezvoltate.
„Am avut și un raport bun de pe piața muncii din SUA, dar acesta nu a fost suficient să reducă entuziasmul – aurul a atins cel mai înalt nivel de preț din ultimul an și s-a întors la un trend bullish – susținut de acest impuls și de un dolar mai slab – crescând cu 20%”, a spus Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, din cadrul Saxo Bank.
Analiza arată că metalele industriale, conduse de zinc și nichel, au avut cel mai bun parcurs din ianuarie încoace. Accelerarea de săptămâna trecută a fost generată de evoluția pozitivă a cuprului și de speranțele legate de Congresul Național al Poporului din China (început la 5 martie), congres în care ar trebui să vedem ceva măsuri luate în vederea creșterii consumului de metale.
În plus, ţițeiul a crescut pentru a treia săptămână consecutiv, pe măsură ce pozițiile short s-au diminuat și prognoza a început să arate mai bine. În pofida datelor fundamentale negative, traderii au găsit o zona de confort în încetinirea producției din SUA, întreruperile de furnizare de țiței din OPEC și așteptările potrivit cărora, la 20 martie, se va ajunge la o limitare a producției între statele OPEC și cele din afara organizației.
„Traderii și investitorii se înghesuie din nou, acum, la aur și fiecare scădere minoră e văzută ca o invitație la cumpărare. Produsele exchange-traded bazate pe aur au primit peste 7 miliarde de dolari din partea investitorilor anul acesta. Este cea mai mare „goană după aur” de când a fost introdusă relaxarea cantitativă de FOMC, la începutul lui 2009”, a mai spus Ole Hansen.
Conform acestuia, graba către aur din dorința de a găsi un loc „sigur” pentru investiții este un criteriu care nu se poate aplica pentru actuala turbulență de pe piețele de acțiuni care, apropo, a început să dispară.
„În schimb, suntem într-o situație de mișcare pozitivă care aduce aminte de creșterile din prima parte a acestei decade. Îngrijorați că ar putea pierde trenul, investitorii confruntați cu dobânzi negative la titluri și un dolar care nu mai crește caută alternative. Au găsit una în aur – și în argint, dar cu oarecare rezerve – care a crescut cu 20% de când FOMC a crescut dobânda, la 16 decembrie anul trecut”, conform analizei.
Prețul țițeiului continuă să crească, pe măsură ce riscul unei noi prăbușiri dispare. Îmbunătățirea de sentiment a dus la scăderea volatilității până la cel mai jos nivel din ianuarie încoace, când și-au făcut apariția pozițiile speculative short. Datele fundamentale rămân într-o zonă de mister, cel puțin pe termen scurt, dar traderii încearcă să vadă dincolo de asta.