Stiri: Sanatate

Medicamente Zentiva.

Cum au evoluat preţurile medicamentelor în acest an?

01.11.2017

Anul acesta, prețurile a 55 de medicamente au scăzut, cu valori cuprinse între 10 și 80%, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. Este vorba atât despre medicamente care fac obiectul unor contracte cost –volum –rezultat, de cele pentru tratamentul Hepatitei C, precum și despre medicamente din aria terapeutică a unor afecțiuni neurologice și psihice, dar și hipertensiunea arterială sau boli reumatice.

“Banii economisiți în bugetul destinat consumului de medicamente datorită diminuărilor de prețuri la unele produse farmaceutice, au fost bineveniți la buget pentru a acoperi costurile altor tratamente acordate în cadrul sistemului de sănătate. Așa cum se știe, banii nu sunt niciodată suficienți, nu doar în sistemul de sănătate din România, ci în toată lumea. Însă politicile publice de sănătate prevăzute de Programul de guvernare au în centrul lor pacientul și prioritatea mandatului meu este asigurarea accesului pacienților la tratamentele de care au nevoie”, a declarat ministrul Florian Bodog.

De asemenea, anul acesta, lista de medicamente compensate și gratuite a fost actualizată trimestrial și au fost introduse un număr de 33 de molecule inovatoare. Aceste tratamente noi sunt destinate atât pacienților care suferă de boli pentru care nu există alternativă terapeutică, dar și pentru afecțiuni oncologice, hematologice, diabet și HIV/SIDA.

Ministerul Sănătăţii mai precizează că în preocuparea de a identifica soluții pentru eliminarea exportului paralel de medicamente, Florian Bodog a solicitat întrunirea miniștrilor UE în cadrul Consiliului miniștrilor Sănătății, care va avea loc la Bruxelles, în data de 8 decembrie 2017.