Stiri: Companii

Cum au evoluat spaţiile de birouri în ultimii 10 ani?

23.09.2015

În ultimii 10 ani, au avut loc schimbări majore în toatele aspectele vieții cotidiene, însă în materie de design office, inovația s-a resimțit și în cele mai mici detalii, afirmă specialiştii Techno Office, care trec în revistă cele mai importante trei schimbări din ultimul deceniu.

„Cuvintele cheie pentru spațiile de birouri din ultimul deceniu sunt birouri mai puține, flexibilitate, zone de networking și colaborare. Împreună, acestea au avut un impact puternic nu doar asupra modelului de business al companiilor, ci și în ceea ce privește reinterpretarea obiectelor de mobilier”, a declarat Iuliana Carata, General Manager al Techno Office.

Munca în echipă și birourile open space

Cea mai mare parte a afacerilor de succes sunt rezultatul muncii în echipă. Doar aşa energia fiecărui membru al echipei este valorificată în idei și concepte vizionare. Chiar dacă la început trecerea de la un spațiu de lucru comun la birouri separate a dus, pentru o perioadă, la pierderea energiei din partea personalului, generația actuală resimte nevoia de energie comună. Aşadar, companiile revin treptat la spații deschise care să încurajeze colaborarea între angajați într-un mediu prietenos, relaxant și cât mai creativ. În acest fel, membrii echipei sunt conectați permanent, se pot auzi reciproc și pot face schimb de idei mult mai ușor.

„Bineînțeles, pentru cei a căror activitate necesită o nevoie de intimitate sau confidențialitate, se pot folosi cu succes sălile de conferință sau se poate opta pentru o dispunere a birourilor în insule. Formând grupuri de câte două, patru sau chiar șase stații de lucru, interacțiunea și colaborarea dintre angajați poate atinge un nivel sporit, în timp ce spațiul disponibil este folosit la maxim cu investiții mai mici”, a completat reprezentanta companiei.

Delimitarea spațiului şi fișa de post

Creşterea din tehnologie a determinat apariţia a numeroase profesii, iar companiile au fost nevoite să își adapteze mobilierul și spațiul la cerințele noilor angajați. În funcție de profesie, firma are nevoie de propriul spațiu – biroul individual, în aceeași măsură în care are nevoie de spații comune deschise pentru întâlniri informale și spații închise pentru întâlniri confidențiale.

„De exemplu, un angajat al unei firme de software este permanent la birou și are nevoie de liniște şi intimitate, de spațiu delimitat. În acelasi timp, un angajat al unei firme de rezervări online care răspunde la telefon toată ziua, are nevoie de interacțiune cu colegii care îl pot ajuta în anumite situații”, a subliniat reprezentanta Techno Office.

Noile tehnologii

Companiile au fost obligate, având în vedere că actualele device-uri și gadgeturi au deconectat angajatul și i-au oferit posibilitatea de a fi în continuă mișcare, să ofere soluții de mobilitate completă. De la zone de networking și lounge, acces permanent la internet sau spații de relaxare în care există console de jocuri, companiile apelează la noile tehnologii în locurile de muncă, generând astfel nu doar bunăstare, ci și un nivel mai mare de productivitate și eficiență.

 „Felul în care oamenii lucrează s-a schimbat ireversibil, iar pe măsură ce ne adaptăm la realitatea cotidiană, spațiul arhitectural trebuie să reflecte imediat acest upgrade. Singura întrebare pe care trebuie să și-o pună companiile înainte de orice schimbare este: ‘Cum afectează acest lucru productivitatea angajatului?’”, a încheiat Iuliana Carata.