Stiri: Companii

Cum consumă românii apa minerală?

02.03.2015

Deşi românii sunt conștienți de importanța consumului a cel puțin 2 litri de apă pe zi, aceştia reușesc să consume doar jumătate din acest necesar zilnic, arată un studiu realizat Exact Cercetare și Consultanță.

„Setea în majoritatea cazurilor nu apare în mod natural, acest lucru făcându-i pe consumatori să <se forțeze> să bea apă sau, în cel mai rău caz, să omită să bea apă”, a afirmat Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.

Apa plată este consumată dimineața, imediat dupa trezire, pentru a revitaliza organele interne, noaptea (pentru majoritatea celor intervievaţi existând mereu o sticlă sau pahar lânga pat), în timpul sau după activitățile sportive, pentru rehidratare și refacerea ”stocului” natural de săruri și minerale pierdute în timpul antrenamentului, înainte sau după masă (chiar dacă nu este perceput a fi un obicei sănătos deoarece încetinește digestia) și oricând apare senzația de sete.

Apa minerală carbogazoasă este asociată consumului ocazional

Totodată, apa minerală carbogazoasă este asociată consumului ocazional (nu zilnic), cel mai adesea în combinații: limonadă, șpriț, cu sirop. De asemenea, se constată o orientare spre acest tip de apă în sezonul cald, deoarece potolește setea mult mai repede comparativ cu apa minerală plată. De asemenea, este consumată în curele de slăbire, înlocuind cu succes sucurile carbogazoase cu un conținut mare de zahăr.

„Apa minerală plată este unul dintre produsele nelipsite din casele românilor, aceștia având mereu grijă de refacerea stocului de apă. De cele mai multe ori, consumatorii preferă să cumpere apă în cantități mai mari (la bax) pentru a acoperi necesarul de consum săptămânal. Aceste cumpărături se fac de regulă din hiper/supermarket”, a mai spus Denisa Iacoboaea, Qualitative Researcher Executive la Exact Cercetare și Consultanță.

Singurul dezavantaj este preț

Referindu-ne la avantajele consumului de apă minerală plată, este subliniat în primul rând faptul că aceasta reprezintă”ingredientul” de bază al unui regim alimentar sănătos. Oferă un grad mai mare de hidratare comparativ cu apa minerală carbogazoasă, putând fi consumată în cantități mai mari, deoarece nu conține acid și nu creează un disconfort gastric. În plus, aceasta este considerată un adjuvant în curele de slăbire.

Singurul dezavantaj menționat de cei chestionaţi este prețul. Acesta este considerat ridicat, fiind vorba despre cel mai important aliment, ce nu poate lipsi din dieta zilnică.

În ceea ce priveşte apa minerală carbogazoasă, aceasta este mai întâi de toate apreciată pentru compoziția chimică. Ea are mai multe săruri de rehidratare necesare organismului, mai ales în sezonul cald.

Datorită acidului, setea este potolită mai repede comparativ cu apa minerală plată. Apa minerală carbogazoasă reprezintă de asemenea o bază ideală pentru prepararea a diverse băuturi alcoolice și non-alcoolice – cele mai populare combinații sunt: vin cu apă – ”sprițul” și limonada. Este preferatăși în bucătărie pentru proprietățile ”minune” pe care le are asupra aluatului prăjiturilor și clătitelor (face compoziția mai pufoasă).

Comparativ cu apa minerală plată, cea carbogazoasă vine cu mai multe dezavantaje. Ea poate cauza arsuri sau balonări gastrice datorită acidului și din acest motiv este consumată în cantități mai mici, ori afecțiuni ale rinichilor (datorită conținutului mai mare de minerale).

Este subliniat de asemenea de către respondenți faptul că, în anumite cazuri, ”bulele” nu sunt naturale, ci obținute prin procese artificiale, prin îmbogățire cu dioxid de carbon.