Stiri: Economie

Cum estimează managerii că vor evolua business-urile lor în următoarele trei luni?

29.07.2015

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producției (sold conjunctural +6%), arată ancheta de conjunctură din luna iulie, conform Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pentru unele dintre activități se va înregistra tendință  de creştere: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +32%), urmată de fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +31%).

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%).

Referitor la numărul de salariați, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

Pe segmentul construcţiilor, potrivit estimărilor din luna iulie, se va înregistra în următoarele trei luni, creştere moderată  a volumului producției (sold conjunctural +12%)  şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +10%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +5%)  şi a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +2%).

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendință de creştere a activității economice (sold conjunctural +34) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale (sold conjunctural +32).

De asemenea, angajatorii prognozează  pentru următoarele trei luni creştere moderată  a numărului de salariați (sold conjunctural +7).

Conform estimărilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +2%).