Sanatate

Vaccinuri ARN mesager

Cum funcţionează vaccinurile bazate pe ARN mesager?

01.03.2021

Vaccinurile produse de Pfizer şi Moderna împotriva COVID-19 folosesc tehnologia mARN. Vaccinurile tradiţionale pot fi făcute din virusuri inactivate (poliomielită, gripă), virusuri atenuate (rujeolă, febră galbenă) sau doar proteine numite antigene (hepatita B). Însă, în cazul vaccinurilor Pfizer şi Moderna împotriva COVID-19, se utilizează o tehnologie extrem de nouă numită ARN mesager.

Noua tehnologie a vaccinurilor împotriva COVID-19, bazată pe aşa-numitul ARN mesager, a iscat dezbateri ample în întreaga Românie. Multe persoane se întreabă cum funcţionează aceste vaccinuri şi ce se întâmplă în organismul nostru atunci când ne vaccinăm.

În general, vaccinurile reduc riscul de îmbolnăvire „învăţându-ne” sistemul imunitar să recunoască un virus şi să lupte împotriva lui. După vaccinare, organismul nostru recunoaşte germenii (virusurile sau bacteriile) şi produce anticorpi – proteine ale sistemului imunitar care luptă împotriva bolilor. Ulterior, în momentul în care intrăm în contact din nou cu germenii împotriva cărora am fost vaccinaţi, sistemul nostru imunitar îi recunoaşte şi ştie cum să lupte împotriva lor.

Aşadar, vaccinul reprezintă un mod sigur şi fără riscuri de a produce un răspuns imun în organism, fără a provoca boli.

Vaccinul reprezintă un mod sigur şi fără riscuri de a produce un răspuns imun în organism, fără a provoca boli

Ce este ARN mesager?

Vaccinurile ARN mesager, denumite şi vaccinuri mARN, reprezintă o tehnologie nouă. Multe din vaccinuri includ virusul împotriva căruia se face imunizarea, însă nu este cazul celor ARN mesager.

Vaccinurile mARN învață celulele organismului nostru cum să producă o proteină – sau chiar doar o bucată dintr-o proteină – care declanșează un răspuns imun în corpul nostru. Acel răspuns imun, care produce anticorpi, este cel care ne protejează împotriva infectării dacă virusul real pătrunde în corpul nostru.

Mai exact, vaccinurile anti-COVID-19 pe bază de ARN mesager oferă celulelor instrucţiuni despre modul în care să producă o bucată inofensivă din ceea ce se numește „proteina spike”, proteină care se găsește pe suprafața virusului care provoacă COVID-19.

Vaccinurile mARN învață celulele organismului nostru cum să producă proteina spike, care se găsește pe suprafața virusului care provoacă COVID-19

Cum funcţionează ARN mesager?

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt administrate intramuscular, la nivelul brațului. Odată ce instrucțiunile (mARN) ajung în organismul nostru, celulele sistemului imunitar le folosesc pentru a crea o proteină, în cazul SARS-CoV-2, numită proteină spike. După ce această proteină a fost creată, celula „descompune” instrucțiunile și scapă de ele.

Apoi, celula afișează proteina pe suprafața sa. Sistemul nostru imunitar recunoaște că proteina nu aparține organismului nostru. După aceea, începe să construiască un răspuns imun și să producă anticorpi.

La sfârșitul procesului, organismul nostru a învăţat cum să se protejeze împotriva viitoarei infecții. Beneficiul vaccinurilor cu mARN, cum se întâmplă în cazul tuturor vaccinurilor, este că persoanele vaccinate beneficiază de această protecție fără a fi vreodată nevoite să riște consecințele grave ale îmbolnăvirii cu COVID-19.

Virusul are la suprafaţa sa proteine pe care le foloseşte pentru a intra în celulele umane – proteinele spike menţionate mai sus.

Beneficiul vaccinurilor cu mARN, cum se întîmplă în cazul tuturor vaccinurilor, este că persoanele vaccinate beneficiază de această protecție fără a fi vreodată nevoite să riște consecințele grave ale îmbolnăvirii cu COVID-19

Aşadar, vaccinurile bazate pe tehnologie ARN mesager utilizează instrucţiunile genetice ale virusului pentru a-l distruge.

ARN-ul mesager este distrus de organism

ARN-ul mesager introdus în organismul nostru este extrem de fragil şi este distrus de enzimele noastre naturale.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile

Ce ingrediente conţin vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna?

Cele două vaccinuri bazate pe ARN mesager (Pfizer-BioNTech şi Moderna) conţin molecula mARN COVID-19 (înfășurată în bule uleioase din nanoparticule lipidice), lipide, cum ar fi polietilen glycol (PEG) – un ingredient folosit în multe medicamente şi colesterol, săruri, zaharuri şi soluţii tampon, precum clorură de potasiu, clorură de sodiu, fosfat disodic dihidrat, dihidrogenofosfatat de potasiu.

Cantitatea de ARN mesager corespunzătoare unei doze de vaccin este standardizată, ceea ce va asigura producția unui nivel predefinit de proteină Spike.

Practic, ARN-ul mesager reprezintă „instrucţiunile” după care celulele umane învață să producă proteina Spike, astfel încât organismul să își construiască mecanismele necesare pentru a se putea apăra împotriva COVID-19 dacă va intra în contact cu virusul SARS-CoV2.

O altă întrebare extrem de des întâlnită este următoarea: poate ARN mesager să ne modifice ADN-ul? Răspunsul este „nu”. mARN este de fapt doar un tipar pentru formarea proteinelor în organism. Aşadar, ARN mesager din vaccin pătrunde în interiorul celulelor umane la nivelul citoplasmei, însă nu poate pătrunde în nucleul celulei, acolo unde se află ADN-ul, deci prin urmare nu poate modifica ADN-ul.

ARN mesager din vaccin pătrunde în interiorul celulelor umane la nivelul citoplasmei, însă nu poate pătrunde în nucleul celulei, acolo unde se află ADN-ul

Eficacitatea vaccinurilor mARN

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune însă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, conform datelor publicate de Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94,1%

Prin urmare, deşi vaccinurile care folosesc ARN mesager sunt destul de noi, tehnologia care se află în spatele acestora este una extrem de avansată şi sigură. În plus, din punctul de vedere al siguranței și eficacității cele două vaccinuri ( BioNTech Pfizer şi Moderna) sunt similare, diferențele dintre ele ţinând mai degrabă de organizarea logistică şi nu de modul în care acestea acţionează.

Citește și Când se va termina pandemia de coronavirus?