Slide

Cum îți păstrezi calmul la locul de muncă

01.02.2015

Tehnici de relaxare pentru momentele stresante. De la managerii de companii, până la cei care se ocupă de execuția sarcinilor, cu toții au trecut prin momente dificile la birou. A trece peste aceste momente
cu o atitudine calmă și a lua deciziile corecte în condiții stresante este, de cele mai multe ori, diferența dintre eșec sau succes. Așadar, care sunt cele mai importante tehnici prin care oamenii de succes din mediul de business își păstrează calmul și iau decizii corecte în momentele stresante?

Controlul emoțiilor, mai ales în situațiile ieșite din comun, se leagă de performanța și bunele rezultate ale deciziilor, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu sau lung. Nenumărate studii demonstrează faptul că o perioadă lungă de stres poate conduce la grave probleme neurologice. Un exemplu în acest sens este studiul realizat de universitatea Yale. Cercetătorii au descoperit faptul că persoanele expuse la situații stresante pe termen lung au cauzat probleme iremediabile la o secțiune a creierului uman responsabilă cu autocontrolul. De cealaltă parte, alte studii arată că stresul poate avea și beneficii. O nouă cercetare realizată de Universitatea Berkeley din California arată faptul că situațiile stresante, limitate, ajută la dezvoltarea de noi celule responsabile cu memoria oamenilor. Acest lucru este valabil doar dacă situațiile complicate sunt unele scurte și nu foarte dese. Soluția este, așadar, modalitatea în care oamenii se raportează la situațiile extreme, întrucât eliminarea stresului sau limitarea situațiilor nu este posibilă întotdeauna.

Pauză și de la capăt

Locurile de muncă din prezent nu presupun un program fix, iar cei mai mulți dintre angajați, mai ales managerii, sunt disponibili 24 de ore, șapte zile pe săptămână. Acest lucru este corelat cu o stare constantă de responsabilitate și situații neplăcute.

Pauzele sunt nu doar plăcute, ci mai ales necesare. Mai mulți cercetători au demonstrat faptul că lucruri simple, de tipul oprirea accesului la email, pot limita nivelul de stres. Este important așadar să existe un program și oamenii să se forțeze să-și ia pauze nu doar de la birou, ci și de la telefonul mobil, email sau alte modalități de comunicare. Tehnologia a adus posibilitatea unei comunicări continue, dar asta nu înseamnă că este sănătos ca cineva să fie disponibil la orice oră, în orice zi, iar pauzele întrerupte de mesaje, email-uri sau telefoane pline de informații legate de probleme nerezolvate la locul de muncă nu aduc beneficii.

Doar pentru că există foarte multe sarcini de finalizat și multe proiecte în care sunteți implicați asta nu înseamnă că trebuie să vă sacrificați de fiecare dată orele de somn. Lipsa odihnei fizice va conduce, mai devreme sau mai târziu, la probleme de sănătate și la incapacitatea de a lucra la un nivel ridicat, tocmai de aceea un program normal de somn este nu doar important, ci esențial. Sunt multe cazurile în care o problemă ce pare fără soluții a fost rezolvată după un somn sănătos. O minte obosită într-un corp obosit nu ajută pe nimeni și cu siguranță nu ajută la eliminarea stresului.

Un alt lucru important de luat în considerare este faptul că un consum ridicat de cafea nu se traduce prin o perioadă mai lungă de stare de alertă, ci mai degrabă printr-o stare de nervozitate, cauzată de cofeină. Așadar, optați pentru ceaiuri și apă, iar cafeaua poate fi consumată cu grijă, în cantități limitate.

Întrebări fără răspuns

Toți cei care sunt implicați direct într-un anume proiect își doresc ca rezulatul să fie unul de succes. Tocmai de aceea întrebările care nu au un răspuns și aduc doar energii negative nu își au rostul în astfel de situații.

Întrebări de tipul “Dar dacă rezultatul nu este la nivelul așteptărilor?” fără un răspuns susținut, care să ajute echipa să formeze o strategie importantă, nu doar că vor stresa pe toți cei implicați, dar nu vă vor permite să vedeți lucrurile așa cum sunt ele. Încercați să priviți totul cu mai puțin scepticism și astfel veți avea parte de un nivel de stres mult mai scăzut. Desigur că întrebările sunt benefice, dar nu atunci când ele nu sunt menite să rezolve ceva.

Gândurile pozitive ajută nu doar la trecerea peste situații limite, dar elimină stresul pe termen lung. Selecția de gânduri pozitive nu este una care are loc fără un efort, oamenii sunt setați ca, în general, să privească situațiile și să descopere riscurile existente, tocmai de aceea a canaliza atenția către lucrurile benefice necesită un anume tip de educație.

Psihologii spun că este bine ca la finalul fiecărei zi să se identifice acele acțiuni pozitive care au avut loc, indiferent cât de mici au fost efectele acestora, comparativ cu situațiile neplăcute. A reflecta asupra acelor idei bune sau gândurile îndreptate către lucrurile care au adus o stare de bine vor face, în timp, ca atenția să nu mai fie focusată asupra lucrurilor stresante din viața de zi cu zi de la birou.

Ajutor

A face totul singur este tentant, mai ales pentru cei perfecționiști care au propriul mod prin care rezolvă lucrurile și cei care analizează foarte bine rezultatele astfel încât este să fie cât mai aproape de așteptări. Realitatea demonstrează însă faptul că a finaliza toate sarcinile singur nu rezolvă nimic. Rezultatele nu vor fi cele scontate, întrucât timpul nu este suficient, iar momentele limită, stresante, vor fi unele ce nu pot fi eliminate.

Indentificați persoanele potrivite care pot finaliza sarcinile la un nivel optim și solicitați-le ajutorul ori de câte ori este nevoie. Sunt situații în care un simplu sfat și o informație minoră pot schimba cu totul modalitatea în care se finalizează un anumit proiect. De cele mai multe ori, cei care nu au fost implicați direct în pașii unui anumit proiect pot vedea lucrurile mult mai clar și, deci, pot rezolva problemele care apar fără a periclita succesul.

Un alt lucru dificil de realizat, dar important de luat în calcul este o estimare corectă a timpului necesar pentru finalizarea proiectelor. Toată lumea vrea să impresioneze, dar a spune că e nevoie de o perioadă mai scurtă decât cea reală pentru a finaliza o sarcină nu va aduce nimănui niciun beneficiu. Nivelul de stres va fi la cote ridicate, cu teamă că rezultatul nu va veni la timp, iar calitatea muncii va lăsa de dorit.

Concluzia: echilibrul este soluția pentru orice moment complicat, iar o balanță care atârnă corect în situații limită rezolvă orice moment complicat.