Slide

Stiri: Sanatate

Cum poate tehnologia cloud să ajute sistemele de sănătate

22.07.2014

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 27 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Dispozitivele mobile cu capabilităţi de înregistrare a datelor medicale vor fi larg adoptate de către consumatori, în următorii doi ani, iar instituţiile de asistenţă medicală vor oferi programe şi stimulente financiare clienţilor care îşi vor da acordul să li se monitorizeze şi stocheze informaţiile privind semnele vitale pe platforme cloud, arată o analiză realizată de EY România.

În acelaşi timp, asigurătorii auto vor oferi reduceri conducătorilor auto care vor fi de acord să folosească un dispozitiv care să le monitorizeze obiceiurile de conducere.

“Tehnologia le va permite furnizorilor de servicii medicale să utilizeze datele din cloud pentru a anticipa starea de sănătate, intervenţiile preventive necesare, de a prescrie tratamente personalizate şi de a recomanda dispozitive care să le ofere un program de îngrijire personalizat”, a afirmat Mircea Giurcan, Manager, Servicii de consultanţă în afaceri, EY România.

Acesta dă exemplu unui pacient care poartă un ceas inteligent, conectat la o platformă medicală de tip cloud care îi monitorizează starea de sănătate. Scopul acestui ceas este de a-i urmări în permanenţă tensiunea arterială, pulsul şi nivelul de glucoză. Pornind de la aceste date, platforma medicală preconizează că pacientul are o probabilitate mare de a face un stop cardiac în următoarele 90 de zile, dacă nu acţionează preventiv.

După aceea, în urma acestei analize predictive, platforma trimite o alertă către furnizorul de servicii medicale responsabil cu planul de sănătate al pacientului.

Mai departe, furnizorul trimite o notificare în care îi prezintă acestuia rezultatele şi îi face o programare la un medic specialist cardiolog.

Astfel, medicul cardiolog ar putea lua în calcul realizarea unei angioplastii coronariene şi implantarea unui stent, sau ar putea indica o intervenţie chirurgicală de by-pass cardiac.

“Folosind o serie de modele analitice sofisticate realizate pe baza datelor colectate de la mai multe milioane de pacienţi cu diagnostice şi date genetice similare, precum şi seturi de analize medicale accesibile din dosarele medicale electronice, dar şi diverse date din viaţa de zi cu zi a pacientului în cauză, specialistul cardiolog ajunge la concluzia că afecţiunea lui poate fi cel mai bine tratată cu un nou medicament, asociat cu o schimbare de dietă şi de stil de viaţă. Astfel, în loc de stenturi sau intervenţii invazive precum by-pass-ul cardiac, pacientul a fost avertizat din timp despre starea lui de sănătate de un ceas inteligent”, a explicat Mircea Giurcan.

Cinci mega-tendinţe din industria de servicii medicale

Plecând de la acest exemplu EY România a redactat cinci mega-tendinţe din industria de servicii medicale care converg pentru a permite centrarea pe pacient şi programe de îngrijire a sănătăţii prin coroborarea rezultatelor medicale:

În primul rând, tehnologie disruptivă este acum la îndemâna consumatorului. Astfel, noile ceasuri inteligente pot deja monitoriza continuu şi în timp real tensiunea utilizatorului, pulsul şi nivelul său de glucoză.

“În Europa, sunt deja folosite primele dispozitive ear-clip-linked menite să monitorizeze nivelul glucozei. Una dintre marile companii de tehnologie are în plan să lanseze, în scurt timp, o lentilă de contact cu funcţiuni similare. Veriga lipsă este în acest moment capacitatea de a colecta,consolida şi procesa wireless aceste date”, a explicat Mircea Giurcan.

Medicina personalizată

În al doilea rând este vorba de medicina personalizată care a devenit din ce în ce mai accesibilă. Prin urmare, progresele făcute de medicina genomică, bazată pe descifrarea informaţiilor genetice ale pacientului în scopul unui diagnostic şi tratament cât mai corect, au permis dezvoltarea unor medicamente care ţintesc mult mai eficient anumite aspecte specifice fiecărui pacient.

De asemenea, datele analitice sunt disponibile peste tot.

“Până de curând, majoritatea instrumentelor analitice au fost rezervate doar utilizatorilor din sectorul energetic şi altor câţiva care au învăţat să stăpânească analiza şi raportarea în timp real a datelor”, spune specialistul EY.

Acum, progresele din tehnologie şi noile instrumente disponibile au făcut ca modelele analitice şi sursele de date să fie la îndemâna oricui, iar abilitatea de a integra, în timp real, volume mari de informaţii provenind de la o varietate de surse, combinată cu proceduri analitice avansate oferă noi perspective şi modele predictive privind sănătatea pacientului şi a programelor de îngrijire.

Maturizarea capabilităţilor din cloud

În al patrulea rând trebuie luată în calcul maturizarea capabilităţilor din cloud computing, care face posibilă transformarea operaţională prin inovaţie digitală.

O altă tendinţă este reprezentată de reducerea costurilor cu asistenţa medicală care va fi adusă de dezvoltarea tehnologiilor.

În condiţiile în care costurile cu asistenţa medicală continuă să crească comparativ cu nivelul de sănătate al pacienţilor, pentru a remedia această situaţie, mulţi dintre clienţii instituţionali din segmentul de îngrijire a sănătăţii se axează mai nou pe medicina preventivă pentru a reduce costurile.

În plus, în Marea Britanie şi Europa, unele autorităţi de reglementare decontează exclusiv anumite medicamente, plăţile fiind stabilite în funcţie de niveluri pre-stabilite, coroborate strict cu rezultatele ce se pot obţine.

Programe personalizate de sănătate

Aceste cinci tendinţe combinate creează oportunitatea de a furniza programe personalizate de sănătate, cu adevărat centrate pe pacient, permit organizaţiilor să dezvolte modele de îngrijire medicală preventivă bazată pe coroborarea rezultatelor şi integrează capacitatea de a transmite informaţiile privind semnele vitale personale în cloud,  aşa cum face ceasul inteligent, prezentat mai sus.

“Deşi ar putea fi primită cu scepticism de către unii, pe viitor se va face trecerea de la abordarea tradiţională, reactivă, de tratare a situaţiei medicale, la cea preventivă, non-invazivă, impulsionată de utilizarea unor analize avansate bazate pe big data”, a încheiat Mircea Giurcan.