Stiri: IT&C

Cum pot fi evitate efectele negative ale unei infecții malware

26.10.2015

Aproape jumătate (45%) dintre utilizatorii de internet au întâlnit programe malware pe parcursul anului trecut și, în cele mai multe cazuri (81%), aceste incidente au avut consecințe negative atât asupra utilizatorilor, cât și asupra dispozitivelor lor, conform unui studiu Kaspersky Lab.

Programele malware au fost întâlnite cel mai des pe computere Windows – 83% dintre utilizatorii de Windows la nivel global au afirmând că au fost afectați în ultimele 12 luni. Nici utilizatorii de Android și Mac OS X nu au fost imuni, 13% și respectiv 6% declarând că le-au fost afectate echipamentele.

Potrivit studiului, 12% dintre utilizatori cred că echipamentul lor a fost infectat în urma accesării unui site web compromis, iar 8% au menționat ca posibile cauze ale infecției folosirea unui stick de memorie USB care nu le aparține, un alt dispozitiv infectat sau instalarea unui malware deghizat într-un program legitim. În acelaşi timp, 7% dintre respondenți au declarat că dispozitivele lor au fost infectate în urma deschiderii unui fișier atașat la e-mail, iar cea mai mare parte dintre cei chestionați (13%) nu au putut explica cum au ajuns programele malware pe dispozitivul lor.

„Costurile și efectele negative ale unei infecții malware pot fi evitate prin prudență. Nu conectați la computer stick-uri USB neverificate, utilizați numai surse oficiale pentru aplicații, actualizați permanent sistemul de operare și aplicațiile și scanați fișierele cu o soluție de securitate înainte de a le deschide. Pentru a vă proteja dispozitivele și informațiile, încercați să întâmpinați eventualele probleme și să vă luați măsuri de precauție,” explică Elena Kharchenko, Head of Consumer Product Management în cadrul Kaspersky Lab.

Cel mai adesea (35% din cazuri), utilizatorii de internet s-au confruntat cu diminuarea randamentului calculatorului, 30% dintre respondenți au observat anunțuri publicitare deranjante (de exemplu, browser-ul îi redirecționa către site-uri nedorite) și 20% dintre cei intervievați au găsit programe nedorite pe dispozitivele lor.

În plus, o parte dintre respondenți au fost nevoiți să plătească infractorii cibernetici pentru a debloca dispozitivul (11% din cazuri) sau pentru a decripta fișierele personale (6%), după ce au fost infectate cu viruși de tip ransomware. Per total, unul din trei utilizatori (33%) s-a confruntat cu pierderi financiare în urma unui atac malware.