Cum pot fi recuperate documentele șterse din memoria telefonului mobil?

16.03.2015

Uneori, din grabă sau neatenție, se întâmplă să ștergem fotografii, clipuri sau documente de pe telefon. Pentru aceste situații, specialiștii ThePhoneGeeks – EuroGsm atrag atenția asupra existenței unor programe care permit recuperarea documentelor șterse din memoria telefonului mobil, atât în cazul sistemului de operare Android, cât și iOS.

„Este bine de știut că partea de stocare a oricărui dispozitiv Android este partiționată. Zona în care se stochează fotografii, muzică, filme, clipuri video sau diverse alte fișiere se comportă ca o memorie externă”, a explicat Adriana Vlad – ThePhoneGeeks.

Cei care au instalat pe smartphone un manager de fișiere, pot observa două locații atunci când navighează: Device – locul unde se află fișierele de sistem, respectiv Storage – locul unde sunt stocate muzica, fotografiile sau anumite documente descărcate. În cazul în care aceste date sunt șterse din greșeală sau smartphone-ul este readus la setările din fabrică, datele pot fi recuperate cu ajutorul unor progame dedicate.

Printre aceste programe se numără Recuva, iCare Data Recovery sau Pandora Recovery. Acestea se descarcă și se instalează pe un PC, la care se conectează ulterior smartphone-ul prin cablu USB și se urmează pașii ceruți de program.

„Dacă vorbim de documente foarte importante, este de preferat sa apelăm la un centru specializat, deoarece, cu aceste programe care se pot folosi în mod gratuit, putem să compromitem documentul, mai ales dacă nu suntem foarte pregătiți în acest domeniu”, a precizat Adriana Vlad.

Față de dispozitivele cu Android, dispozitivele Apple oferă un plus de siguranță, deoarece utilizează o criptare foarte complexă a datelor ce se află pe aceste spații de stocare. Recuperarea datelor se face foarte greu, dar nu imposibil, unul dintre programele care pot ajuta la recuperarea lor de pe dispozitivele cu iOS fiind Recover Trashed Data.

În cazul în care documentele șterse erau stocate pe cardul de memorie al dispozitivului, acestea pot fi recuperate cu ajutorul unor programe precum PC Inspector Smart Recovery, PhotoRec, Digicam Photo Recovery sau Power Data Recovery.

Utilizarea acestor programe este foarte simplă, după instalarea lor pe un PC fiind necesară conectarea cardului de memorie, rularea programului, selectarea partiției și fișierele care se doresc a fi recuperate, apoi acestea se salvează într-un nou folder.

„Ca să nu fim nevoiți să apelăm la aceste soluții, este bine să avem un backup la smartphone iar datele sa fie salvate într-un spațiu virtual de tip cloud”, a încheiat specialistul EuroGsm.

 

Citiți și despre:

  • Cum puteți recupera un telefon furat?Cum puteți recupera un telefon furat? Telefonul mobil se află mereu în apropierea noastră, însă într-o clipă de neatenție dispozitivul poate să fie furat ori uitat într-un loc public, unde, cel mai probabil, nu va mai fi găsit. ThePhoneGeeks - […]
  • Cum gestionezi conturile de social media de pe smartphone?Cum gestionezi conturile de social media de pe smartphone? Utilizarea social media a devenit o obișnuință a zilelor noastre, mulți dintre noi având câte un profil de utilizator în majoritatea rețelelor de socializare. Problema constă în faptul că fiecare cont vine cu […]
  • Sistemele de operare OS X și iOS, în atenţia infractorilor ciberneticiSistemele de operare OS X și iOS, în atenţia infractorilor cibernetici Avansul numărului de utilizatori de dispozitive Apple a determinat infractorii cibernetici să acorde mai multă atenție sistemelor de operare OS X și iOS, aceștia riscând să-și piardă datele confidențiale și […]
  • Vânzări în creştere pentru EuroGsmVânzări în creştere pentru EuroGsm EuroGsm a înregistrat anul trecut vânzări în creştere pe întreg portofoliul de produse, cele mai mari creşteri fiind  raportate pe segmentul tabletelor și al accesoriilor. Vânzările de tablete au crescut cu […]
  • Bitdefender: Decodarea telefoanelor aduce o multitudine de riscuriBitdefender: Decodarea telefoanelor aduce o multitudine de riscuri Cei care deţin un dispozitiv Apple au la dispoziţie 1,5 milioane de aplicații oficiale în AppStore, însă pentru unii acestea nu sunt suficiente. În acest context, din ce în ce mai mulți renunță la setările […]