Stiri: Agricultura

Masuri pentru sprijinirea agriculturii in 2022

Cum pot fi stimulate cooperativele agricole?

10.07.2015

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a vorbit despre importanța stimulării înființării de cooperative, în cadrul conferințelor de informare și prezentare a PNDR 2014 — 2020, din județul Satu Mare, din perioada 9-10 iulie 2015.

Grupurile și organizațiile de producători ajută fermierii să facă față, împreună, provocărilor generate de creșterea concurenței și de consolidarea piețelor, în ceea ce privește comercializarea produselor lor, inclusiv pe piețele locale.

„Ministerul Agriculturii susține crearea de cooperative care să funcționeze pe principii moderne, întrucât este nevoie de o organizare mai bună în agricultură. Cu cât fermierii se asociază mai mult, cu atât ei devin mai puternici și își consolidează poziția pe piață, având capacitatea de a livra constant mai multe produse, ceea ce îi transformă într-un partener mai puternic pentru ceilalți operatori din piață, răspund criteriului de calitate și își pot construi mai ușor anumite facilități – de exemplu, spațiile de depozitare. România produce suficient la nivel național. Din păcate, partea de procesare nu este la fel de bine dezvoltată și exportăm materie primă, nu procesată, cum ar trebui. De aceea, vorbim despre grupuri de producători, despre cooperative și integrarea producției pe tot lanțul, pentru a crea plus valoare”, a explicat ministrul Daniel Constantin.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, este într-un proces permanent de colaborare cu instituțiile financiare pentru a facilita accesul la finanțare al beneficiarilor PNDR.

„Lucrăm în aceste zile la proiectul unei bănci de dezvoltare la nivel național, care să ajute la accesarea de fonduri europene. Odată înființată, această bancă ar trebui să vină, în perioada următoare, cu pachete financiare stimulative pentru cei care vor să acceseze fonduri europene, cum ar fi dobânzi mai mici, pe care sa le negociem cu această bancă, sau o perioadă de rambursare mai mare a împrumuturilor”, a mai precizat ministrul Daniel Constantin.