Unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare atunci când vă gândiți la alcătuirea unui portofoliu de investiții este diversificarea. Prin alocarea investițiilor cu ajutorul unei varietăți de instrumente și caracteristici geografice, investitorii își pot reduce expunerea la risc, în special în vremuri de volatilitate a pieței.
Cheia către o diversificare de succes este reprezentată de alegerea unui interval de active ce reacționează diferit la același eveniment și au un tipar istoric de câștig ce se mișcă în direcții diferite, consideră Emmanouil Lemonakis, Head of Central Eastern Europe Region, Saxo Bank.
„Argumentația pentru diversificare este clară. Dacă o clasă de asset-uri sau investiție din cadrul portofoliului dumneavoastră are performanțe slabe, deținerea unui interval divers de investiții vă va permite să contrabalansați impactul performanței slabe a unui singur asset asupra câștigurilor generale ale portofoliului dumneavoastră”, a declarat acesta.
Un alt mod de a diminua expunerile nefavorabile ale portofoliului este de a dobândi expunere la instrumente fără a deține un asset de fond. CFD-urile, în special CFD-urile pe indici, sunt instrumente din ce în ce mai populare pentru diversificarea unui portofoliu. CFD-urile – cunoscute și sub numele de contracte pe diferență – sunt un produs derivat ce permite investitorilor să adopte o poziție în piață și să tranzacționeze mișcările de preț pe piața live fără a fi nevoie de a deține assetul de fond. În cazul CFD-urilor pe indici, investitorii au un câștig prin prezicerea dacă un asset de fond – un indice specific al bursei – va crește sau va scădea ca preț.
Investițiile în bursă sunt unele dintre cele mai cunoscute și populare investiții financiare, ceea ce face ca tranziția la tranzacționarea cu CFD-uri să fie simplă. Indicii reprezintă valoarea colectivă a companiilor publice tranzacționate de fond pe o anumită bursă. Unul dintre cei mai cunoscuți indici este S&P500, un grup de 500 de companii mari listate la NYSE sau NASDAQ. Atunci când investiți în indicele S&P500, faceți o investiție pe baza performanței generale a acestor 500 de companii. Este un indice popular pentru că este considerat reprezentativ pentru bursa americană, iar performanța sa reflectă, de obicei, tendințele mai mari din economia SUA.
„Indicii de bursă sunt în general foarte receptivi la datele economice și la știri, ceea ce face mai ușoară predicția și tranzacționarea decât în cazul companiilor individuale. Cei mai populari indici sunt formați din titluri de valoare „blue-chip” și, de obicei, performează într-un mod ce acționează ca referință a performanței pieței țării din care sunt”, a încheiat economistul Saxo Bank.