Stiri: Sanatate

Cum poți să previi gripa?

Cum poți să previi gripa? Măsuri simple și eficiente

09.01.2023

Cum poți să previi gripa? Gripa este o boală respiratorie acută cauzată de virusul gripal, care poate avea consecințe grave, chiar letale, mai ales pentru persoanele în vârstă, copiii mici și cele cu sisteme imunitare slăbite.

Cum poți să previi gripa?

Există câteva măsuri simple, dar eficiente, care pot ajuta la prevenirea răspândirii gripei:

Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun poate ajuta la îndepărtarea virusurilor care pot cauza gripa. Asigurați-vă că spălați bine mâinile după ce atingeți obiecte care pot fi contaminate, precum mânerul ușii sau telefonul.

Evitați contactul apropiat cu persoanele care prezintă simptome de gripă. Dacă cineva din casă sau de la locul de muncă are gripă, încercați să mențineți o distanță cât mai mare și să evitați să atingeți obiecte pe care le-au atins.

Folosiți o mască de protecție atunci când sunteți într-un mediu în care este posibil să inhalați particule de aer care pot conține virusuri gripale.

Asigurați-vă că vă acoperiți bine nasul și gura atunci când strănutați sau tușiți. Astfel veți împiedica răspândirea virusurilor prin aer.

Luați în considerare vaccinarea împotriva gripei. Vaccinul gripal poate ajuta la prevenirea răspândirii gripei și poate reduce șansele de a face o formă gravă a bolii.

Deși gripa poate fi o boală gravă, există măsuri simple pe care le putem lua pentru a ne proteja și pentru a preveni răspândirea ei.

Stare de alertă epidemiologică în România

Din cauza numărului tot mai mare de infecţii respiratorii şi cazuri de gripă confirmate clinic, autorităţile sanitare au declarat stare de alertă epidemiologică. Prin urmare, în Monitorul Oficial, Partea I nr. 15 din 5 ianuarie 2023 a fost publicată Instrucțiunea nr. 161/2023 privind instituirea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă.

Citește și Stare de alertă epidemiologică în România. Ce măsuri se impun?