Finante

Câți români vor să își schimbe locul de muncă?

Cum să devii mai productiv la birou

01.01.2018

O carieră nu are cum să fie de succes dacă nu există o strategie de dezvoltare profesională. Dacă pentru anul care tocmai a început ţi-ai propus ca rezoluţie să devii mai productiv la birou, Jurnalul de Afaceri îţi oferă o serie de sfaturi care te pot ajuta să îţi îndeplinești acest obiectiv.

Mai tot timpul avem tendinţa să punem un accent destul de mare pe împlinirea noastră profesională, iar pentru a avea o carieră de succes trebuie să depunem multe eforturi şi să renunţăm la lucruri care ne fac viaţa uşoară. Aşadar, trebuie să oferim implicare şi, bineînţeles, profesionalism. Însă o viaţă profesională nu are cum să fie una de succes dacă nu există o strategie de dezvoltare a carierei şi nu încercăm să ne organizăm timpul astfel încât să devenim cât mai productivi posibil la birou.

Oamenii de succes se trezesc devreme

O serie de studii şi cercetări au indicat faptul că persoanele care se trezesc mai devreme dimineaţa au mai mult succes şi sunt mai productivi. Un exemplu în acest sens este CEO-ul Apple, Tim Cook, care se trezește nu mai târziu de ora 3:45.

CEO-ul Apple, Tim Cook,  se trezește nu mai târziu de ora 3:45

Acest obicei are în spate un adevăr pe care nimeni nu îl poate contesta: dacă te trezeşti mai devreme, ai mai mult timp pentru a face ceea ce îţi place, pentru a te organiza sau pentru a te relaxa, fapt care se vede clar în productivitatea la locul de muncă.

Analizează ce ai realizat până acum

Din când în când este indicat să stai şi să analizezi ceea ce ai realizat până în prezent, ce ai greşit si ce ai putea să îmbunătăţeşti în viaţa ta profesională, iar începutul de an pare să fie o perioadă bună pentru asta. Aşadar, analizează-ţi critic şi în mod constructiv reuşitele şi greşelile din carieră şi ţine cont de ele în deciziile viitoare.

 Nu te gândi doar la ceea ce nu a ieşit cum trebuie şi nu te demoraliza. Gândeşte optimist!

Trebuie însă să nu cazi în următoarea capcană: nu te gândi doar la ceea ce nu a ieşit cum trebuie şi nu te demoraliza. Aşadar, gândeşte optimist!

Nu uita de pasiunile tale

Un alt sfat de care trebuie să ţii cont este păstrarea echilibrului – orice ai face, nu uita de hobby-urile, de pasiunile tale. Doar ele sunt cele care te ajută să te relaxezi şi îţi oferă o altă perspectivă şi putere de muncă.

Pasiunile sunt cele care te ajută să te relaxezi şi îţi oferă o altă perspectivă şi putere de muncă

Organizează-te mai bine

De multe ori avem impresia că nu reuşim să facem tot ceea ce ne propunem şi din acest motiv uneori devenim frustraţi şi ne pierdem productivitatea.

Ai în obicei să îți faci o listă de sarcini la locul de muncă? Dacă răspunsul tău este nu, atunci poate este cazul să încerci și asta, este eficient să recurgi la aceasta metodă. Motivul este cât se poate de simplu: lista te poate ajuta să îţi gestionezi timpul mai bine şi să devii astfel mai productiv.

De asemenea, trebuie să pui accent şi pe ceea ce poartă numele de prioritizare. Alege cele mai importante sarcini şi ocupă-te prima dată de acestea. Numai aşa poţi să devii eficient.

Pune accent şi pe ceea ce poartă numele de prioritizare: alege cele mai importante sarcini şi ocupă-te prima dată de acestea

Dacă stai mai mult la muncă nu înseamnă neapărat că dai şi randament sau că munceşti mai mult decât alţi colegi. Dacă te învărţi dintr-un birou în altul şi nu reuşesti să faci nimic, nu prea ai cum să fii productiv. Poate este momentul să încerci să nu mai pierzi timpul, spunând că eşti stresat pentru că ai prea multă treabă, ci să te apuci încet, încet să faci lucrurile după lista de sarcini pe care ţi-ai făcut-o.

Dă dovadă de profesionalism

Deşi pare un concept rupt din realitatea de zi cu zi, în cariera ta chiar contează dacă dai sau nu dovadă de profesionalism. Mai exact, profesionalismul este cel care face diferenţa dintre angajaţii care sunt respectaţi la job şi cei care nu sunt văzuţi cu ochi prea buni.

Factorii prin care ești judecat sunt îmbrăcămintea, modul în care te comporţi şi comunici şi asumarea responsabilităţii

Conform specialiştilor, factorii prin care ești judecat şi prin care dai sau nu dovadă de profesionalism sunt îmbrăcămintea, modul în care te comporţi şi comunici şi asumarea responsabilităţii.

Prin urmare, dacă îţi respecti angajamentele luate, dacă îţi accepţi greşelile făcute şi dacă eşti organizat, vei reuşi să ai un 2018 plin de realizări pe plan profesional.