Slide

Stiri: Companii

Cum să-ți recapeți cheful de muncă după mini-vacanța de Paște

14.04.2015

Tot timpul anului, motivarea angajaților este o sarcină dificilă pentru manageri, însă aceasta devine aproape imposibilă în perioada imediat următoare vacanțelor, cum este și cea de Paște. Potrivit specialiștilor înresurse umane, 83% din oameni suferă de așa numita melancolie post-vacanță, manifestată prin iritabilitate, oboseală și anxietate – care afectează performanța angajaților.

Melancolia post-concediu este greu de evitat, susține Alexandru Bușilă, psihoterapeut și trainer HPDI.

De multe ori, se întâmplă ca în preajma unei vacanțe oamenii să devină nerăbdători și puțin superficiali.

“Dacă știm că astăzi este ultima zi de muncă înainte de o vacanță prelungită, este posibil ca nivelul de concentrare să scadă și, odată cu el, nivelul de motivatie. De aceea, este recomandat ca proiectele mari și medii să fie încheiate cu trei zile înainte, iar ultima zi de muncă să fie folosită pentru sarcinile ușoare, repetitive și, în special, pentru organizarea activităților care urmează să fie făcute imediat după vacanță”, spune Alexandru Bușilă.

Managerii pot organiza ședințe scurte (sub 30 de minute) în care să discute planul pentru perioada imediat următoare vacanței. Astfel, angajații vor avea clar stabilite sarcinile ce urmează să fie îndeplinite și vor reuși să se mobilizeze mult mai repede.

În plus, este important că prima zi de muncă după o vacanță să se încheie cu realizarea unor sarcini ușoare (care sigur se pot realiza repede și eficient). În acest fel, angajații își vor reaminti plăcerea lucrului bine făcut și a task-urilor duse la bun sfârșit. Sentimentul de satisfacție îi va motiva să continue și a doua zi să caute această stare și astfel vor tinde să „intre în pâine” cât mai repede.