Slide

Stiri: Finanțe

Cum se descurcă asigurătorii cu implementarea directivei Solvency II?

07.05.2014

Majoritatea companiilor de asigurare europene (80%) sunt în grafic în ceea ce priveşte implementarea directivei europene Solvency II, acestea aşteptându-se ca transpunerea normelor să se facă îninate de luna ianuarie a anului 2015, conform studiul EY – European Solvency II Survey 2014.

Astfel, asigurătorii din Olanda, Marea Britanie şi Ţările Nordice sunt cei mai pregătiţi, în timp ce companiile din Franţa, Germania, Grecia şi Europa de Est nu se simt la fel de bine pregătite.

“Rezultatele arată o situaţie generală pozitivă privind pregătirile pentru implementarea bilanţului conform cerinţelor Pilonului 1 din directiva Solvency II – şi îndeplinirea celor mai multe dintre cerinţele Pilonului 2 – sisteme de guvernare-, dar, în ceea ce priveşte Pilonul 3 – cerinţele de raportare, acesta reprezintă încă o provocare majoră”, precizează specialiştii EY.  

Încrederea companiilor de asigurări a fost întărită de amânarea termenului de implementare a Solvency II până în 2016, însă pe măsură ce acestea conştientizează stadiul de pregătire pentru implementare, este clar că unele sunt mai puţin pregătite decât s-au aşteptat, iar multe chiar şi-au amânat cu cel puţin un an aceste planuri, fapt care le-ar putea cauza probleme în prezent.

România se încadrează în status-ul identificat la nivel european

“Din punct de vedere al stadiului implementării în România, observăm o încadrare similară cu status-ul identificat la nivel european. Marea majoritate a companiilor, subsidiare ale societăţilor străine, urmează politica şi procesul de implementare desenate de societatea mamă, în timp ce societăţile locale au început deja demersurile de implementare”, a declarat Tudor Andrei Raţiu, Senior Manager, departamentul de Asistenţă în afaceri, EY România.

Până în momentul implementării noului regim de solvabilitate în România, sunt estimate eforturi substanţiale depuse pentru ajustarea sistemelor IT şi a datelor necesare pentru calcularea cifrelor necesare Pilonului 1 şi, mai ales, îndeplinirii cerinţelor de raportare conform Pilonului 3, precum şi pentru implementarea cerinţelor noului regim în activitatea de zi cu zi a societăţii de asigurări şi în luarea de decizii strategice la nivelul organismelor de conducere.

De asemenea, societăţile subsidiare unor companii din alte ţări depun eforturi pentru ajustarea muncii deja întreprinse la nivel de grup pentru a corespunde specificului pieţei din România şi, mai ales, profilului de risc al companiei,

Studiul mai arată că asigurătorii par a fi, în general, bine pregătiţi în toate aspectele legate de Pilonul 1, iar companiile franceze, olandeze şi cele italiene se apropie de standardul de conformitate, în timp ce asigurătorii din Grecia, Portugalia şi din Europa Centrală şi de Est prezintă un nivel mai scăzut de pregătire.

Mai este loc de îmbunătăţire

Însă, aproximativ 85% dintre respondenţi sunt de părere că mai există loc de îmbunătăţire a eficienţei şi/sau a eficacităţii cerinţelor Pilonului 2

În ceea ce priveţte adoptarea Pilonului 3, cele mai multe companii au înregistrat progrese minore, aproape 76% dintre cei chestionaţi declarând că încă nu au răspuns majorităţii sau tuturor cerinţelor de raportare din Solvency II

“Pregătirea procesului de implementare a înregistrat un progres minor din 2012. Incertitudinile şi întârzierile în implementare ar putea explica lipsa progresului, dar este esenţial ca aceste proiecte să fie accelerate în 2014. Având în vedere stadiul actual, este o realitate pentru mulţi că raportarea de tranziţie pentru 2015 va trebui realizată în mare parte manual”, se arată în studiul citat.

Studiul mai arată că asigurătorii se aşteaptă la mai mult sprijin în interpretarea cerinţelor de reglementare, 79% dintre aceştia afirmând că nu sunt mulţumiţi de interacţiunea cu organismele de reglementare. În acelaşi timp, frecvenţa interacţiunii cu organismele de reglementare este considerată de majoritatea adecvată, iar 61% dintre asigurătorii nu sunt complet mulţumiţi de dimensiunea echipelor lor de control.