coronavirus

Cum se folosesc hackerii de coronavirus pentru a face bani?

07.02.2020

Atacatorii cibernetici se folosesc de coronavirus pentru a distribui spam sau conținut infectat. Știrile în legătură cu epidemia de coronavirus se răspândesc din ce în ce mai mult pe Internet, motiv pentru care și atacatorii cibernetici își diversifică modalitățile prin care pot profita de utilizatorii naivi.

Fișiere răspândite sub pretextul unor documente legate de coronavirus

Săptămâna trecută, Kaspersky a descoperit 32 de fișiere dăunătoare răspândite sub pretextul unor documente legate de coronavirus. Acum, experții au detectat o serie de e-mail-uri spam cu oferte pentru măști de oxigen, care pretind că protejează utilizatorii de coronavirus și de alte infecții transmise prin aer.

Cum acționează hackerii?

E-mail-urile spam includ informații despre măștile care pretind că protejează de diverse virusuri transmisibile prin aer, în special de coronavirus.

Odată ce un utilizator dă click pe un link din e-mail, el este redirecționat către o pagină cu oferte de măști. În plus, este îndemnat să lase detaliile cardului pentru a efectua o achiziție.

Întrucât site-ul care găzduiește adresa URL nu are niciun fel de legătură cu produsul căruia i se face reclamă, există o mare probabilitate ca utilizatorul să nu primească niciun produs și să piardă bani. Uneori se poate să primească un produs care se dovedește a nu avea calitățile promise.

Ce spun reprezentanții Kaspersky?

„De multe ori detectăm mesaje spam care sunt legate de subiecte populare”, explică Maria Vergelis, Kaspersky security analyst. „Acesta este un caz tipic în care un produs ar trebui să posede calități excepționale și să ajute utilizatorii să se protejeze de amenințare, dar, în realitate, nu are astfel de calități sau uneori nici măcar nu există. Este demn de remarcat faptul că aceste tipuri de măști anti-poluare sunt la mare căutare în Asia, ceea ce le face atractive pentru utilizatori.”

Recomandări

Pentru a nu cădea pradă înșelătoriilor, Kaspersky recomandă următoarele:

  • Dacă primiți un link pe e-mail către o ofertă excelentă, verificați hyperlink-ul încorporat – uneori poate fi diferit față de cel vizibil. Dacă așa este, accesați pagina ofertei direct prin intermediul site-ului web legitim.
  • Efectuați cumpărături doar prin intermediul unor magazine oficiale și acordați atenție adreselor web dacă sunteți redirecționați către ele din alte landing pages. Dacă diferă de retailerul oficial, verificați oferta la care ați fost redirecționați, căutând-o pe pagina web oficială.
  • Evitați link-urile suspecte care promit conținut exclusiv. Consultați surse oficiale pentru informații legitime.
  • Dacă descărcați un fișier, uitați-vă la extensia acestuia. Documentele și fișierele video nu trebuie să aibă formate .exe sau .lnk
  • Utilizați o soluție de securitate cu tehnologii anti-phishing bazate pe comportament

Citește și Pesta porcină africană 2020: Ce județe sunt afectate?

 

 

Citiți și despre: