Finante

Cum se oferă cadouri în mediul de business?

01.01.2017

A oferi cadouri în mediul de afaceri este un proces diferit față de cel din familie. De multe ori ne gândim să oferim cadouri cu diverse ocazii colegilor de birou, şefilor sau altor persoane cu care lucrăm, însă uneori poate exista o reticență provocată de teama unei posibile interpretări greșite.

Cadourile pentru cei cu care ne petrecem timpul zilnic la locul de muncă sunt un mod perfect pentru a le arăta apreciere. În mediul de business, cadourile oferite colegilor sau şefilor au scopul de a le arăta că te bucuri de prezența lor și de colaborarea zilnică.

Însă oferirea de cadouri în mediul de afaceri este un proces diferit față de schimbul de cadouri în familie sau între prieteni.

Despre acest subiect, Jurnalul de Afaceri a discutat cu Elena Miu, fondatoarea magazinului de cadouri pentru bărbați My-Man. Aşadar,  ce presupune segmentul de cadouri de lux în România și care este eticheta cadourilor corporate?

“Oamenii caută de obicei cadouri pentru șeful sau șefa lor și pentru restul colegilor de la birou. Valoarea lor variază mult, în funcție de persoana care le primește. Adesea, colegii aleg să cumpere un cadou de grup iar valoarea poate fi destul mare.  Aș vrea ca cititorii să rețină că schimbul de cadouri în mediul de afaceri este însoțit de o anumită etichetă – să evite cadourile personale, cu tente religioase, sexuale sau politice. Chiar și cadourile amuzante pot fi riscante dacă nu sunt oferite cum trebuie”, ne-a explicat  Elena Miu.

Cadourile mult prea valoroase nu pot veni din partea unei singure persoane

Trebuie să ţineţi cont şi de faptul că darurile mult prea valoroase nu pot veni din partea unei singure persoane.

Ce cadouri se oferă cel mai des?

Conform fondatoarei My-Man, cele mai populare cadouri corporate sunt seturile de șah, statuetele de bronz, obiectele decorative vintage, gențile pentru bărbați și seturi speciale pentru scris – retro și cu pană. Mai exact, cei care aleg cadourile optează în general pentru lucruri simple și speciale din punct de vedere estetic.

“Când un colectiv de colegi alege să cumpere un cadou șefului sau șefei, se poate opta și pentru obiecte cu prețuri mai piperate – cum ar fi globuri pământești și seturi de șah de lux”, a afirmat  Elena Miu.

Când un colectiv de colegi alege să cumpere un cadou șefului sau șefei pot opta și pentru obiecte cu prețuri mai piperate – cum ar fi globuri pământești și seturi de șah de lux.

Ea ne-a mai spus că, în primul rând, clienții caută obiecte deosebite din punct de vedere estetic. Aşadar, vor să fie cadouri frumoase, atrăgătoare, care să fie apreciate și folosite cu plăcere.

“În cazurile în care nu se pot decide, îi încurajăm să aleagă obiecte care să reflecte pasiunile persoanei care le va primi. Avem produse pentru pasionații de artă, șah, golf, călătorii, mașini, navigație, zbor sau istorie”, a mai spus Elena Miu..

.

De exemplu, statuetele de bronz, sunt reproduceri ale unor opere de artă celebre sau înfățișează personaje mitice, acestea fiind un cadou potrivit pentru un pasionat de artă sau istorie.

Ce bugete se alocă pentru cadouri?

Reprezentatul My-Man ne-a mai precizat că bugetele variază în funcție de persoana căreia îi este destinat cadoul.

Bugetele de cadouri variază în funcție de persoana căreia îi este destinat cadoul

„Contează dacă este un cadou cumpărat individual sau unul de grup sau dacă compania este cea care oferă angajaților daruri. În cazul în care se sărbătorește o aniversare în birou, colegii strâng împreună bani pentru a cumpără un cadou – bugetele pentru acest tip de cadou sunt în jur de 500-1.000 de lei.  Pentru cele destinate șefului, colegii de birou cumpără la comun iar bugetele sunt în jur de 1.500-2.000 de lei”, a explicat Elena Miu.

Cadourile pentru partenerii de business

Un alt segment al mediului de afaceri sunt partenerii de afaceri și firmele care fac cadouri angajaților.

În cazul partenerilor de business, bugetele alocate sunt mai ridicate

În cazul acestora, bugetele sunt mai ridicate și cadourile mai consistente. Accesoriile de business, seturile de scris și de șah de lux sunt printre cele mai populare cadouri între partenerii de afaceri.

“În alte situații am întâlnit companii care aveau nevoie de ajutor și care ne trimit vârsta și interesele angajaților sau ale partenerilor de business. Aceste detalii vin împreună cu un buget, iar noi le recomandăm cele mai potrivite cadouri. Astfel de bugete se concentrează pe individ și sunt cuprinse între 150-200 de lei. În general recomandăm și se cumpără obiecte de decor, precum statuete de bronz și seturi de scris”, a mai spus Elena Miu.

“Avem parte atât de clienți care vin și cumpără un obiect scump sau mai mulți care achiziționează diferite obiecte mai mici. În general, aceștia sunt cei care vor să facă o surpriză plăcută colegilor”, a declarat Elena Miu.