Slide

Editia Iunie

Cum se poate stimula consumul în România?

01.06.2014

Modalități prin care românii vor reuşi să cumpere mai mult, fără să facă un efort financiar. După o perioadă lungă în care efectele crizei economice nu doar au stagnat consumul, dar au scăzut drastic nivelul acestuia în România, autoritățile se gândesc la o serie de măsuri pentru a stimula consumul pe termen scurt și mediu. Creșterea acestuia va duce la o producție mai ridicată, care va susține implicit cererea majorată, iar companiile vor reuși astfel să investească în noi locuri de muncă, dar și în pregătirea oamenilor sau alte domenii conexe. Este vorba despre o problemă ciclică, ce nu își are rezolvare decât dacă Guvernul va fi cel care va impune anumite măsuri pentru redresarea situației, spun analiștii financiari.

Subvenții

Una dintre cele mai intens discutate modalități prin care autoritățile din România vor să recurgă pentru stimularea consumului este creșterea subvențiilor din diferite sectoare. De exemplu, ajutoarele în bani, acordate agricultorilor la timpul potrivit, susțin o producție ridicată ce duce la un preț decent al produselor și nu în ultimul rând la crearea de noi locuri de muncă, deci într-un final și la stabilitatea economică a oamenilor.

Facilități afaceri

Mai mult decât atât, fiecare țară are o serie de facilități pentru tinerii antreprenori. Oamenii de afaceri aflați la început de drum au nevoie de ajutor și de micșorarea nivelului taxelor pentru ei, de programe de investiții speciale și, nu în ultimul rând, de sprijin prin împrumuturi cu dobânzi preferențiale. În țara noastră există deja un astfel de sprijin, companiile înființate de tineri care nu au împlinit încă 35 de ani beneficiind de reduceri ale impozitelor pe care le au de plătit statului și nu numai pentru a putea scoate profit într-un timp mult mai scurt.

Susținerea statului

O altă soluție de succes folosită la nivel mondial și care a început să fie utilizată și în România este cea care presupune programe de garanții suplimentare. S-a dovedit de nenumărate ori că este cea mai ieftină, rapidă și directă metodă prin care Guvernul poate stimula consumul. Despre ce este vorba mai exact? Garanții din partea sectorului public, prin care băncile sunt stimulate să acorde împrumuturi beneficiarilor direcți, care investesc suma de bani într-un anumit proiect de succes pe viitor.

Programe precum Prima Casă sau Primul Siloz, prin care românii accesează împrumuturi cu sume mari destinate unor investiții ridicate, s-au dovedit a fi unele cu rezultate bune. Lansarea de astfel de inițiative noi sau extinderea și dezvoltarea celor deja existente încurajează direct consumul pe piața locală și investițiile ridicate, susținute de stat. Aceste programe au termeni stricți, precum sume maxime de bani pe care oamenii le pot solicita instituțiilor creditoare și presupun ca un anumit procent din împrumut să fie garantat din partea statului. În ciuda limitărilor existente, programele oferă însă o stabilitate importantă pentru bănci și o rapiditate privind timpul de acordare al creditului destinat consumatorului final. În plus, garanțiile impuse pentru un anumit sector de activitate oferă siguranța creșterii respectivului segment într-o perioadă scurtă de timp, fără alte măsuri suplimentare. Cu alte cuvinte, investitorii se pot îndrepta cu încredere spre respectivele segmente, fără teama de eșec sau pierderi în viitorul apropiat.

Taxe și impozite

Problemele legate de impozitare și majorarea taxelor și impozitelor populației, chiar și cu procente minore, duc la un consum intern mai scăzut. Acest lucru nu se resimte pe termen scurt, însă introducerea de taxe, precum cea a produselor de lux sau cea pentru fast-food ori taxa pe produsele alimentare cu aditivi, vor conduce la o scădere semnificativă a sectoarelor vizate. Este clar faptul că, în cele din urmă, consumatorul final este cel care trebuie să susțină printr-un preț mult mai ridicat existența noilor taxe, iar asta va echivala cu un consum mai scăzut, mai ales că veniturile oamenilor rămân în tot acest timp unele constante.

Investițiile străine 

Nu în ultimul rând, atragerea de investitori de peste granițe poate crește economia, nivelul de trai și, implicit, nivelul consumului la români. Forța de muncă bine calificată, nivelul salarial redus sunt doar câteva dintre motivele pentru care cei de peste granițe aleg să investească în țara noastră. În ciuda acestor lucruri, statul este organismul care poate susține investițiile directe prin menținerea deficitului bugetar, pentru a oferi tuturor posibililor investitori încrederea necesară că autoritățile nu vor majora constant impozitele și taxele și a oferi stabilitate investițiilor.

Unul dintre cele mai recente studii realizate de Banca Națională a României arată faptul că statele care conduc topul țărilor ce au investit în țara noastră sunt Olanda, Austria și Germania, urmate de Franța. Primele 10 țări în clasament au atras peste 80% din soldul total al investițiilor străine. Principalele ramuri spre care s-au îndreptat investițiile au fost industria prelucrătoare, intermedierile financiare, asigurările, comerțul cu amănuntul, domeniul construcțiilor, al tranzacțiilor imobiliare și tehnologie, potrivit BNR. Dezvoltarea susținută a acestor domenii de interes reprezintă, așadar, un succes garantat către investiții noi pe termen mediu.